Město Kladno vyhlásilo urbanisticko-architektonickou soutěž na Revitalizaci ulice T. G. Masaryka a souvisejících prostor v Kladně. Chce tak nalézt nejlepší návrh koncepční proměny pěší zóny v reprezentativní a příjemný veřejný prostor.

„Hledáme návrh, který oživí a zatraktivní samé srdce města, které revitalizací získá opět svoji identitu, svůj sociální a kulturní význam. Řešená lokalita v centru města si zaslouží být veřejným prostranstvím reprezentující Kladno jako kvalitní a sebevědomé město,“ uvedl primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Pečlivě připravené zadání soutěže je výsledkem více než půl roku trvajících příprav. Ty zahrnovaly i veřejná projednání s občany a obchodníky, či on-line anketu o budoucí podobě „pěší zóny“. Podklady pro soutěž jsou mj. i nově zpracovaný cyklogenerel či analýza parkování v centru města.

Základním cílem návrhů bude zatraktivnit prostředí pro obyvatele, podnikatele a návštěvníky všech věkových kategorií a umožnit, aby ulice T. G. Masaryka a její okolí byly místem pro ty nejlepší restaurace, kavárny a nejzajímavější specializované obchody ve městě, místem, kde se lidé budou rádi setkávat a trávit zde volný čas.

„Za důležité považujeme plynulé a bezbariérové propojení pěší zóny s náměstím Svobody a autobusovým nádražím. Měl by se zlepšit komfort pro chodce, ale i cyklisty,“ přiblížil představy města uvolněný radní pro rozvoj města Ing. arch. Ondřej Rys (Volba pro Kladno) a připomněl, že soutěžící by také měli připravit základní návrh informačního systému, který by nahradil množství rozličných typů reklam, jimiž je prostor pěší zóny v současnosti přehlcen. Velmi důležitým aspektem návrhu by mělo být zlepšení mikroklimatu doplněním chybějící vegetace, vodních prvků či pítek.

- red -