Konec životnosti střechy zimního stadionu v Kladně se blíží. Z pětileté lhůty určené statikem jsou dva roky pryč. „Další rekonstrukční zásah je nemožný,“ říká primátor Milan Volf.

Je stav skutečně tak vážný a stavba nové střechy neodvratná? „Neponechali jsme nic náhodě a nechali jsme v létě odborníky provést důkladnou kontrolu. Ta ukázala, že nejpozději do tří let musíme stávající konstrukci sundat a nahradit ji novou. Nyní hrozí nebezpečí, že při větší zátěži, například pod silnou vrstvou sněhu, se skořepinová konstrukce zřítí okamžitě a bez varování. Nová střecha by mohla také konečně dostat izolaci, která v současné podobě zastřešení zcela chybí,“ uvedl včera primátor Kladna Milan Volf. 

Pokud se podaří v investici na novou střechu najít i peníze na izolaci, město za energie vynaložené na provoz stadionu ušetří až čtyřicet procent současných nákladů a divákům díky tomu už nebude v ochozech zima. 

Naposledy nechal klub střechu opravit v roce 1998, o několik let později stadion přešel pod město. Radnice ještě za minulého vedení převzala v létě 2014 částečně opravenou a očištěnou střechu s posudkem statika, jenž varoval před silnější vrstvou napadaného sněhu či podobnou zátěží zvláště v ohybu střechy, kde přechází zaoblený plech v rovnou část. Od té doby se musí každý rok dělat důkladná kontrola stavu konstrukce. Na užívání stadionu v tomto stavu dal statik městu i hokejovému klubu maximálně pět roků. Zpráva statika má přes tisíc stran a město stála přes šest set tisíc korun. Předběžný odhad výdajů na novou střechu hovoří i o šedesáti milionech korun. Bez rekonstrukce obvodových zdí stadionu či jeho dalších modernizací. 

Každé zimní období od roku 2014 musí správce stadionu Sportovní areály města Kladna držet pohotovost a hlídat vrtochy počasí ve dne v noci. „Zadáme k vypracování projekt a samotná výstavba poté zabere čas mezi koncem hokejové sezony a jejím začátkem. Tedy zhruba od března do září,“ doplnil Milan Volf. 

Jan Murárik

zimniikdyz

I když to zevnitř nevypadá, střecha rychle dožívá

zimninejvetsi

Největší nebezpečí hrozí při zátěži ohybů střechy. Sníh z ní v zimě odklízí četa horolezců