Alexandr Cverna (41) patří mezi naše nejznámější bojovníky v těžké váze. Jeho obrovská postava budí respekt a mnoho soupeřů už proti němu v odvětví MMA odmítlo nastoupit. Kladenský bojovník tento rok chystá překvapit i v dalších bojových odvětvích.

Jak se máte na začátku nového roku?
Dobře, na pohodu (usmívá se). Užíval jsem si trochu volna, dostával jsem se z nachlazení, ale jinak dobrý.

V ringu jsme vás ke konci minulého roku ale neviděli, co se stalo, že jste nebojoval?
Měl jsem mít zápasy, ale některé pořadatelé zrušili, něco odpadlo kvůli mému zranění, v Plzni n podzim oznámili, že na mě nemají peníze a další zápasy mi třeba nedoporučil můj trenér. Zápasy budou, to nemám strach. Připravený jsem nastoupit i v jiných bojových odvětvích. Čeká mě náročná sezona.

Na co se kromě MMA ještě chystáte?
Trénuju na K-1 a box. Obě odvětví jsem v mládí dělal, takže to není pro mě nic nového. Potřebuju se zdokonalit pro MMA boxování i praxe z K-1 se mi hodí. Všechno půjdu v profesionálech, žádné amatérské zápasy nechci. Jenom si budu muset v K-1 hlídat, abych jako v MMA neskočil soupeři na nohy a nestrhl ho na zem (směje se).

Trénujete hlavně v Praze, zbývá vám čas ještě na tréninky či spárování v Kladně?
Zbývá. A ten většinou věnuji stále spárování s Jakubem Iblem. Nově spolu chystáme tréninkové jednotky pro širokou veřejnost.

Už víte, kteří soupeři třeba v boxu jsou proti vám ochotni nastoupit?
Nevím, ale určitě se nějací najdou. Nebojím se jich. Box je pro mě jednodušší než MMA nebo K-1. Ránu mám, techniku i rychlost taky. Po fyzické stránce nemám problém makat ještě víc, než dosud. Chci totiž získat nějaký mistrovský pás.

Upravil jste kvůli tomu stravu?
Stravování jsem změnil. Ze svého jídelníčku jsem vypustil omáčky, knedlíky, pečivo. Slovenská firma pro bojovníky mi dodává perfektní vybavení, doplňky. Váhu si držím mezi sto osmnácti až sto dvaceti pěti kilogramy. Na zápas preferuju váhu do sto dvaceti kilogramů. Cítím se skvěle.

Jan Murárik