Oblastní nemocnice Kladno získá nového ředitele oficiálně až prvního března. Do té doby si MUDr. Petr Polouček bude balit osobní věci v příbramské nemocnici, kde dosud působí na postu náměstka a stráví týdenní dovolenou na horách. Než na ni odjel, poskytl Vašemu Kladnu krátký rozhovor. 

Co vám problesklo hlavou v okamžiku, když jste se dozvěděl, že jste v konkurzu na post ředitele uspěl?
Že mě čeká dřina (směje se). Stojí přede mnou výzva a těžký úkol zároveň.

Navštívíte kladenskou nemocnici ještě před prvním březnem, tedy dnem vašeho oficiálního nástupu?
Chci ji určitě navštívit ještě předtím. Mám to v plánu, jenom ještě nevím, kdy přesně k tomu dojde. 

Máte její soudobou historii pečlivě nastudovanou?
Psal jsem to už do svého konceptu pro výběrové řízení na post ředitele. Dát její chod do pořádku je běh na hodně dlouhou trať. Věřím, že se nám to podaří. Ta nemocnice si to zaslouží. Kladno je veliké město a v jeho nemocnici se dělá dobrá medicína. Musíme najít možnosti, jak její kvalitu nejen udržet, ale i rozvíjet. Je to složitá věc, úspěch závisí na celé řadě drobných krůčků. Spousta lidí tvrdí, že to nejde, ale my to musíme zkusit. První dva tři roky jim dají asi za pravdu. Ty ekonomické ztráty jsou totiž opravdu rozsáhlé a nejde je napravit z roku na rok. Udělám vše pro to, abych situaci stabilizoval a snad se nemocnice i nadechne tak, aby se v ní medicínské programy mohly rozvíjet. 

Kam v nemocnici nasměrujete ten první krůček ke změnám k lepšímu?
Prvním krůčkem se ponořím do různých dokumentů a udělám si na základě poznatků osobní analýzu o skutečném stavu nemocnice. 

Jan Murárik

Foto: youtube.com