Město začalo s proměnou parku pod GDM. Území do půl roku dostane úplně novou tvář a obnoví se zde symbolicky bývalá zoo.

„Začínáme s proměnou zpustlého území podél ulice Dr. Foustky na přírodní relaxační park. Termín předání hotového parku, včetně rekonstrukce schodiště, je podle smlouvy stanoven na říjen letošního roku, poté se v parku začnou zabydlovat i keramická zvířata,“ uvedla Lenka Růžková, mluvčí kladenského magistrátu.

Devatenáct již pokácených starých a nebezpečných stromů postupně nahradí sedmdesát dva nových stromů, 312 keřů a více než tisíc rostlin. V těchto dnech dojde k hrubým zemním pracím, při kterých zmizí stará asfaltová cesta i obrubníky. Poté se připraví podloží pro dlažbu, sypký i asfaltový povrch. Koncem jara přijdou na řadu rozbité schody. 

Samostatnou kapitolou budou keramická zvířata, která připomenou, že v těchto místech kdysi stávala malá kladenská zoo. Na sedmi stanovištích město rozmístí deset keramických zvířat. „Chtěl jsem, aby to byly jen ty druhy zvířat, které zde v ZOO opravdu v šedesátých letech žily,“ říká architekt projektu Jan Červený. Keramické sochy budou mít různé velikosti. Největší má být lev, nejmenší dikobraz. Zvířata mají i praktický účel. Na každé z nich si mohou vylézt děti buď s pomocí dospělých, nebo samy. 

V parku by měly být také keramické stopy zvířat, tribuna s výhledem na park, potrubní telefon vedoucí ke zvířatům či piknikový stůl. 

Jan Murárik

keram2

keram3

keram4