Jak již Vaše Kladno informovalo, k termínu 26. 8. 2017 se připravuje významné rozšíření systému Pražské integrované dopravy do oblasti Kladenska. Na jednu jízdenku tak bude možné cestovat nejen pražskou MHD a vlakem, ale také všemi autobusovými linkami mezi Prahou a Kladnem, Kladnem a Slaným, celou MHD v Kladně i dalšími doplňkovými regionálními spoji.

Za kolik cestovat mezi Prahou a Kladnem
Město Kladno bude zařazeno v tarifním pásmu 3. Pro cestu mezi Prahou a Kladnem tedy bude potřeba čtyřpásmová jízdenka za 32 Kč (bez přestupu na pražskou MHD, projetá pásma 3+2+1+B), pro cestu včetně pražské MHD bude potřeba sedmipásmová jízdenka za 54 Kč (projetá pásma 3+2+1+B+0+dvojpásmo P). Majitelům předplatní jízdenky pro Prahu postačí třípásmový lístek za 24 Kč (pásma 3+2+1). Pravidelní cestující, kteří díky tarifu PID ušetří nejvíce, budou pro cestu mezi Prahou a Kladnem potřebovat třípásmový doplňkový kupon pro pásma 3+2+1 (měsíční za 700 Kč nebo čtvrtletní za 1800 Kč) + kupon pro Prahu (nejvýhodnější za 3650 Kč na rok). Ti, kteří pouze dojíždějí autobusem z Kladna do Prahy a dále už nepřestupují na MHD, si budou moci zakoupit čtyřpásmový kupon pro pásma 3+2+1+0 (920 Kč na měsíc a nebo 2400 Kč na čtvrtletí).

Za kolik cestovat po Kladně (MHD)
I když bude na všech linkách PID na území města Kladna uznáván také stávající tarif MHD (dočasně kromě linek 608, 621 a 622 dopravce ČSAD Slaný), bude možné použít nově i jízdenky PID. Nejlevnější jízdenka PID pro jednotlivou jízdu bude v rámci Kladna za 18 Kč (přestupní na 30 minut) a nejlevnější předplatní kupon pro pravidelné cestování bude dvoupásmový (za 460 Kč na měsíc nebo 1200 Kč na čtvrtletí). Cestující, kteří jezdí mezi Prahou a Kladnem, budou moci přestupovat na MHD Kladno bez dalšího doplácení, a to jak s jízdenkou pro jednotlivou jízdu (v minimální ceně 18 Kč a s odpovídající časovou platností), tak i s předplatním kuponem (minimálně dvoupásmovým). Okolí Kladna se bude nacházet buď v pásmu 2 nebo 4. Pro cesty i do okolí Kladna do 30 minut od nástupu tak bude stačit jízdenka za 18 Kč s možností přestupů a samozřejmě také dvoupásmový předplatní kupon (buď pro pásmo 2+3 nebo 3+4). Stávající Tarif MHD Kladno bude platit na všech linkách PID v rámci území města Kladna (dočasně kromě linek 608, 621 a 622 dopravce ČSAD Slaný) včetně dosavadních slev. Výjimkou je zlevněné jízdné za 1 Kč (resp. rodičovské za 4 Kč), které nebude platit na linkách číselné řady 3xx (300-399).

Za kolik cestovat mezi Kladnem a Slaným
Kladno bude zařazeno do tarifního pásma 3, okolí Kladna směrem na Slaný včetně města Slaný do pásma 4. V praxi to znamená, že cestujícím mezi Kladnem a Slaným postačí dvoupásmová jízdenka pro jednotlivou jízdu za 18 Kč, pokud nebude cesta trvat déle než 30 minut. Pokud ano (týká se části cest mezi Kladnem a Slaným i do některých vzdálenějších obcí), budou potřebovat jízdenku za 24 Kč, jejíž časová platnost je 60 minut. Pravidelní cestující mezi Kladnem a Slaným budou potřebovat pouze dvoupásmový kupon (za 460 Kč na měsíc nebo 1200 Kč na čtvrtletí). Ti, kteří budou z okolních obcí mezi Kladnem a Slaným nebo ze Slaného pokračovat třeba do Prahy, si zakoupí jízdenku nebo předplatní kupon podle potřebného počtu tarifních pásem.

Například pro cestu z Libušína, Vinařic či Smečna do Prahy (vše v pásmu 4) postačí pětipásmová jízdenka za 40 Kč (pásma 4+3+2+1+B), pokud však mají předplatní kupon pro Prahu, zaplatí pouze 32 Kč (pásma 4+3+2+1). Lidé, kteří do Prahy cestují pravidelně, si pro tyto trasy pořídí čtyřpásmový kupon (920 Kč na měsíc nebo 2400 Kč na čtvrtletí) a také kupon pro Prahu (nejvýhodnější za 3650 Kč na rok).

Kde zakoupit jízdenky PID pro jednotlivou jízdu
Papírové jízdenky PID je možné zakoupit bez přirážky u řidičů autobusů na všech linkách PID, dále v Praze na prodejních místech Dopravního podniku hl. m. Prahy a na dalších vybraných místech (trafiky). Plný sortiment jízdenek PID nabízí také jízdenkové automaty PID.

Kde zakoupit předplatné jízdné PID
Pro možnost využít předplatné jízdné je potřeba mít vystavenu Průkazku PID. Tu lze zařídit na počkání v Praze na prodejních místech Dopravního podniku hl. m. Prahy a ode dne vyhlášení (cca druhá polovina srpna 2017) také na těchto prodejních místech dopravce ČSAD MHD Kladno:

Autobusové nádraží, Dukelských Hrdinů 1639, Kladno 272 01

Náměstí Svobody, Náměstí Svobody 1895, Kladno 272 01

Časové jízdenky (kupóny) k průkazce PID lze pak zakoupit na prodejních místech v metru a výše uvedených prodejních místech dopravce ČSAD MHD Kladno. Vydávají se též na pokladnách ČD např. ve stanicích Kladno, Kladno město nebo Slaný.

Informace pro stávající držitele předplatných časových jízdenek SID
Cestující, kteří využívají na stávajících linkách Středočeské integrované dopravy předplatní kupony nahrané na čipové kartě dopravce ČSAD MHD Kladno, již nebudou moci tyto kupony na nově integrovaných linkách PID využít. Nevyčerpaná finanční částka jim však bude na požádání vrácena u vydavatele karty (dopravce ČSAD MHD Kladno) na obvyklých prodejních místech dopravce. Cestující, kteří používají pro placení jízdného elektronickou peněženku, jí budou moci využívat i nadále pro nákup jízdenek PID u dopravce ČSAD MHD Kladno.

Zdroj: pid.cz