Se skořicí, povidly či s nutelou, to je jen krátký výčet chutí nejpopulárnějšího trdelníku široko daleko. Vyrábějí ho manželé Novotní z Kladenska a na vánočních trzích na náměstí Starosty Pavla se na něj už třetí rok stojí denně fronty.

Úspěch se svým kynutým dílem slaví už osmý rok. "Tenkrát jsme přemýšleli, co by lidem mohlo chutnat a zkusili jsme svou recepturu. Abych pravdu řekl, ani nevím, co do toho ostatní dávají, nebo nedávají. Mě to nezajímá, protože sami nestačíme vyrábět," směje se Milan Novotný.

Nejlepší vizitkou jsou fronty před jejich stánkem a také konkurence, která to hned první den adventu v Kladně zabalila. "Recepturu pochopitelně neprozradím, ani zvláštní ingredienci, která je v našem trdelníku obsažena. Jenom řeknu, že jsme odmítli nabídku prodávat na Staroměstském náměstí v Praze. Kladno máme prostě rádi a jak je vidět, Kladno má rádo nás," říká jeden ze dvou autorů kladenské lahůdky a dodává, že cenu drží na rozumných padesáti korunách za kus, byť se rapidně zvedly ceny másla a vajec. Jediné, co prozradil, je nejoblíbenější příchuť trdelníku - letos vyhrává ten se skořicí.

Jan Murárik

trdlovkladne

V Kladně manželé Novotní působí jako stánkaři třicet roků, trdelník prodávají ovšem krátce...