Hned dvě drzé loupeže finanční hotovosti na veřejné komunikaci zaznamenali kladenští policisté v uplynulých dnech.

Na linku 158 oznámila v odpoledních hodinách dne 8. ledna žena (67) z Kladna krádež finanční hotovosti. Oznamovatelka kolem šestnácté hodiny procházela po chodníku z ulice Obránců míru do ulice Maďarská v Kladně Kročehlavy. Najednou ji oslovila neznámá žena, kterou doprovázel malý chlapec ve věku kolem čtyř let. Žena ji popřála štěstí do Nového roku a předala jí leták s nezjištěnými informacemi, za který požadovala finanční hotovost. Následně jí tato neznámá osoba začala prohledávat tašky, které měla položené před sebou na zemi. V průběhu prohledávání poškozená ženu sledovala a vůbec si nepovšimla, že jí byla odcizena finanční hotovost. Během několika minut podezřelá žena s dítětem z místa jejich setkání odešly. Poškozená ovšem poté zjistila, že jí byla z peněženky odcizena finanční hotovost ve výši přes 9 000 Kč.

K další krádeži došlo tentýž den kolem čtrnácté hodiny ve vestibulu obchodního domu na náměstí Jana Masaryka v Kladně. V tomto případě neznámá žena požádala seniorku (71) o rozměnění kovových mincí. V nestřeženém okamžiku však ženě odcizila finanční hotovost ve výši 1 000 Kč, aniž by si toho poškozená povšimla. Případ odcizení finanční hotovosti okradená žena oznámila až následující den na obvodní oddělení Kladno. 

Kladenští policisté oba případy prošetřují jako podezření z trestného činu krádeže a po pachatelkách této trestné činnosti pátrají. Zda se jedná o stejnou osobu je v tuto chvíli předmětem šetření.

Kladenští policisté neustále upozorňují občany, aby byli obezřetní a dbali zvýšené opatrnosti na své osobní věci v ulicích měst i obcí, když je osloví cizí osoba nebo dokonce nabízí jakékoliv zboží, a to nejen na území kladenského okresu. Tito zloději, takzvaní kapsáři, umí využít malý okamžik vaší nepozornosti a zmocní se vašeho majetku. Z těchto důvodů je nutné osobní věci, jako jsou doklady, platební karty, peněženky, finanční hotovost, mobilní telefony a další, mít vždy pod kontrolou a v každém případě je nutné je mít zabezpečeny.

Policie vyzývá občany, aby se vyvarovali kontaktu s pouličními prodejci a jakmile se s nimi setkají, aby zavolali na linku 158 nebo na nejbližší policejní služebnu. Ve většině případů nabízené zboží není kvalitní nebo pochází z trestné činnosti.  

- red -