Mikuláš je sice až příští týden, ale vzhledem k tomu, že vychází na všední den, nejvíce mikulášských akcí se uskuteční tento víkend. A s nimi i řádění čertů. Báli jste se někdy rohatého doprovodu Mikuláše?

 

Fortunik

Milan Fortuník, trenér

ANO

Na svůj strach si už nevzpomínám, ale rodiče říkali, že jsme byli s bratrem zalezlí pod gaučem.

 Hron

Tomáš V. Hron, herec

ANO

Mám živé vzpomínky na čerty, kteří chodili k nám. Jeden byl obzvláště strašidelný. Byl to soused v masce Freddyho Kruegera. Jakmile překročil práh našeho bytu, nezbylo mi nic jiného, než se schovat pod kuchyňský stůl. Tyto zážitky měly za následek, že když jsem pak začal jako čert chodit já, byl jsem ten nejhodnější a nejmírnější čert.

Šťastná

Michaela Šťastná, trenérka

ANO

Když jsem byla malá, chodívaly jsme se sestrou ven a na čerty jsme volaly. Občas po nás některý vyjel. Pamatuji si, že v době mého dětství jich na ulicích bývalo daleko víc. Jak Mikulášů, tak čertů i andělů. Do bytů chodili neohlášení, ne jako dnes. U nás stáli vždy u vchodových dveří, kde jsme před nimi odříkaly básničku. Domů přes práh je ale rodiče nikdy nepustili, tak to má být.

 

 Landa

Ludomír Landa, ředitel

ANO

Jako každé malé dítě jsem se bál čerta. A jako starší jsme za Mikulášem, andělem a čertem běhali a měli radost z těch, kdo se báli..
-red-