Nemusejí čekat, až budou naplno hozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. My vám je v seriále postupně představíme. Zástupci SOU a SOŠ u Hvězdy vybrali Patrika Druneckého (18), talentovaného truhláře.

Váš koníček je práce s dýhou. Je podle vás dřina z ní vytvořit obrázky či obrazy, aby o ně byl zájem?
Nemůžu říct, že je to těžký, myslím, že by tohle zvládnul každý. Stačí chvíli trénovat a mít na to hlavně nervy. Ale je pravda, že každý tohle nedělá (usmívá se). Začal jsem před půl rokem a pořád se zdokonaluji.

Škola vás v téhle činnosti podporuje?
Hodně mi vychází vstříc. Dostávám dýhy, mám možnost využít pracovní pomůcky. 

Proč jste si tuhle školu vybral?
Od malička mě baví dělat se dřevem, chodil jsem vedle na základní školu, takže volba, kam půjdu dál, byla jednoduchá. K rozhodnutí mi dopomohla i návštěva školy při Dnu otevřených dveří.

Jste ve třetím ročníku. Specializujete se už v truhlařině na nějakou konkrétní činnost?
Zatím specializaci nemám. Až v budoucnu. Zatím chci jít ještě na nástavbu a udělat si uměleckého truhláře. To mě hodně chytlo. Baví mě taky dělat z masivu stoly, židle, okna.

Šel jste na truhláře také s vědomím, že truhlařina je mezi lidmi velmi žádaná?
Nad tím jsem nějak zvlášť nepřemýšlel. Dal jsem se na ni skutečně jen kvůli tomu, že mě baví. Teď si samozřejmě uvědomuji, že truhlařina je mezi lidmi ceněná. 

Už si truhlařinou vyděláváte?
Nevydělávám, nemyslím si, že jsem v tom tak dokonalý, abych si vydělával (směje se).

Co dál se životem?
Po vyučení plánuji udělat maturitu, potom půjdu studovat uměleckého truhláře a chci najít firmu, která se na uměleckou truhlařinu zaměřuje. Anebo si udělám svoji živnost.

Jan Murárik