Nemusejí čekat, až budou naplno hozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. My vám je v seriále představujeme. Sportovní gymnázium vybralo Petra Brože (20) s talentem na jazyky. 

Získal jste ocenění za češtinu a angličtinu. Který z těchto jazyků je vám bližší?
Oba jazyky jsou mi velmi blízké, raději mám ale stále češtinu. Angličtina sice působí příjemně, logicky a strukturovaně, oproti češtině mi v ní však chybí ohebnost slov a přehršle zdrobnělin a zdrobnělinek. Poslední roky ale i tak čtu více v angličtině. Můj nejoblíbenější autor, Terry Pratchett, byl britské národnosti, a ač jsou Kantůrkovy překlady do češtiny výborné, originál je originál. 

Je to váš životní studentský úspěch v nějaké soutěži?
Ano, řekl bych, že 5. místo v krajském kole Olympiády v českém jazyce je zatím mým nejlepším soutěžním úspěchem.

Využijete kvalitní znalost českého jazyka v další studijní části či profesní části vašeho života?
Profesionálně se češtinou zabývat neplánuji. Myslím si ale, že dobrá znalost jakéhokoli jazyka se neztratí nikdy, bez ohledu na to, kam osud člověka zavane.

Kde budete studovat příští školní rok?
Jsem přijat na Fakultu architektury a na Fakultu elektrotechnickou ČVUT. Vybral jsem si Fakultu elektrotechnickou, konkrétně obor Kybernetika a robotika.

Proč jste si ke svému středoškolskému studiu vybral právě Sportovní gymnázium, sportujete?
Sportu se věnuji pouze rekreačně, pro volbu Sportovního gymnázia mě a mé rodiče přesvědčila dobrá pověst školy a doporučení známých.

Jaký přínos měly pro vás výuka a možnosti gymnázia?
Hlavním přínosem bylo setkání s mnoha skvělými profesory. Kdybych je měl vyjmenovat všechny, byli bychom tu dlouho, namátkou tedy alespoň profesorky Vokatá, Šídová a Jelínková. Také jsem dostal příležitost na dvou školních výletech zavítat do Anglie a do Skotska, které mi učarovalo a do kterého se určitě v následujících letech budu chtít vrátit. V neposlední řadě musím zmínit taky své úžasné spolužáky, kteří mě mimo jiné dovedli k Pratchettovi.

Co dál se životem?
Teď přijde o něco náročnější vysokoškolské studium. Do mezer v něm bych chtěl vměstnat co nejvíc cestování - vrátit se do Skotska, podívat se do Skandinávie, a když bude možnost, tak třeba i za Atlantik. Teď o prázdninách bych se ale chtěl hlavně porozhlédnout po České republice, i v ní je pořád spousta míst, která jsem navštívil jen krátce či vůbec. 

A po vysoké škole? 
To je zatím ve hvězdách.

Jan Murárik