Před deseti roky patřil k oporám fotbalového SK. S týmem postoupil do první ligy a trenér si bez něj nedovedl představit základní sestavu. Bývalý český reprezentant, obránce Tomáš Marek (35), nyní ukončil svou ligovou pouť v Jihlavě. Čas ukáže, v kterém týmu ho uvidíme v nové sezoně. 

Vzpomenete si ještě někdy na postup do první ligy v dresu kladenského SK?
Samozřejmě. Vybaví se mi ta úžasná parta, která postup vybojovala. A taky krásné tři sezony strávené v Kladně. Vyrůstal jsem v Kladně samozřejmě i předtím, ale z mládeže jsem odešel do Plzně, odkud jsem po roce putoval do třetiligové Admiry. Tam se mi moc nelíbilo, a tak jsem se vrátil do divizního Kladna. V té době Kladno koupilo druhou ligu a já tady odehrál tři druholigové roky. Na konci té třetí sezony jsme tehdy postoupili. 

Proč jste v Kladně nepokračoval i v první lize?
Protože přišla nabídka z Baníku Ostrava a takové nabídky se neodmítají. Baník, to bylo tenkrát ještě jméno. Podepsal jsem jim už v zimě, kdy ještě nebylo jisté, že Kladno postoupí. Chtěl jsem si vyzkoušet první ligu. Zůstal jsem tam šest let. 

Kdo ze spoluhráčů vás za tři sezony v Kladně nejvíc zaujal?
Honza Suchopárek. Co řekl, to každý bral. Byl něco jako fotbalový bůh. Naučil nás věci, které mnohým z nás později pomohly v jejich další profesionální kariéře.

Co bylo nosným pilířem postupu do první ligy?
Byli jsme silní a hlavně za ty sezony pořádně sehraní. 

Jak se vám hrálo s Baníkem v Kladně?
Měl jsem zvláštní pocit a navíc první zápas jsme prohráli. Spali jsme v La Parku a ráno nás zaskočil sníh. To nebylo nic pro nás, a jestli se dobře pamatuji, tak jsme prohráli tři nula. Ale v odvetě jsme už Kladnu dali snad pět gólů. Tehdy, první sezonu, byl jejich největší hráčskou osobností Venca Kalina. Hráli jsme na sebe a nic jsme si neodpustili (směje se). 

Sledujete Kladno v divizi?
Poslední sezonu jsem kluky sledoval a hráli dobře. Kladno mě lanaří, ale ještě jsem se nerozhodl, kde budu pokračovat. Teď budu v kempu fotbalové asociace pro hráče bez smlouvy. 

Kdybyste už v profesionálním fotbale nepokračoval, co budete dělat?
Nevím, ale žádné práci se nebráním.

Jan Murárik