Patří ke známým kladenským dvojicím, které můžete potkat na různých, nejen kladenských, sportovištích. Pojí je přátelství, rodinné pouto či partnerský svazek. Kdo je zná, jen těžko uvěří, že spolu tenisovou čtyřhru pravidelně nehrají. Přesto nedávný Edy´s Cup, pohár nejen hokejových tenistů, opanovali. Otec a syn Tatíčkové, Petr (32) a Petr (56), hráč německého Ingolstadu a trenér kladenských juniorů, si od té doby pohrávají s myšlenkou, že by spolu hráli častěji.

Byl to váš první společný úspěch ve sportu?
Petr mladší: Ještě jsme vyhráli tenisový turnaj deblů mezi hokejisty a fotbalisty. 
Petr starší: Potvrdilo se, že hokejisté víc používají ruce a na tenis jsou obecně šikovnější.

Hádáte se při tenise?
Petr mladší: (směje se) Není třeba se hádat.
Petr starší: Dopředu jsme tušili, že oba turnaje vyhrajeme. 

Jakou máte vůči sobě sportovní úctu?
Petr starší: Mám k němu velkou úctu. V hokeji toho dokázal mnohem víc, než já. Samozřejmě, bylo to dané i tím, že mohl jít v hodně mladém věku za hranice, na rozdíl od naší generace. Vždycky jsem si myslel, že se bude hokejem živit. Že je dobrý hráč, jsem poznal, když se odvážil odejít za oceán do juniorské soutěže. To, že se venku chytil, mělo za následek, že od jeho sedmnácti do současnosti, kdy má třiatřicet, jsem ho na ledě viděl velmi sporadicky.
Petr mladší: Ve sportu si táty vážím za to, jak mi v hokeji pomáhal. I když v mládí mě ty jeho připomínky někdy štvaly. Dneska vím, že nejvíc štvou ty dobré rady, které nejvíc člověku dají. Táta byl ve všem hodně přísný. Pomohlo mi to venku. Zvládal jsem se starat sám o sebe. Jeho tvrdá ruka mi chvíli chyběla, když jsem byl v NHL na farmě. 

Jak jste oba prožívali start v NHL? Volal jste to tátovi hned a vy jste jako otec byl dojatý?
Petr mladší: To si vůbec nepamatuju.
Petr starší: Zavolal (usmívá se), že ho povolali do prvního týmu Floridy. Byl jsem šťastnej, ale jeho první zápas jsem neviděl.

A co jste si mysleli, když přes hokejovou kvalitu nepřišel nikdy start v reprezentaci?
Petr mladší: Mrzí mě to s odstupem času. Mnohem víc mě mrzí, že jsem se neprosadil v NHL a nesplnil si svůj životní cíl
Petr starší: Svého času jsem byl pěkně naštvaný. Měl tři tituly ve švýcarské lize, Spenglerův pohár a stejně to bylo pro reprezentační trenéry málo. Jemu jsem to ale najevo nedával. V životě bych mimosportovní cestou svýho kluka do reprezentace necpal. K tomu bych se nesnížil. 

Jaké jsou vaše další hokejové plány?
Petr mladší: Mám ještě dvě sezony v Ingolstadu a potom nevím. Uvidím, v jaké budu formě.
Petr starší: Já chci u hokeje zůstat až do penze, což zase tak daleko není.

Jan Murárik

tatickovespoharem

Na tenisových kurtech jsou neporazitelní