Patří ke známým kladenským dvojicím, které můžete potkat na různých, nejen kladenských, sportovištích. Pojí je přátelství, rodinné pouto či partnerský svazek. Manželé Kateřina (30) a Martin (39) Vejvodovi spolu nejčastěji hrají tenis. Ona, nyní na mateřské, hrávala tenis závodně a již několik let poskytuje sportovcům mentální konzultace, on pochází ze slavné hokejové rodiny a v současnosti pracuje jako manažer mládeže v hokejové Mladé Boleslavi. 

Dvakrát jste se zúčastnili rekreačního tenisového turnaje kladenských hokejistů Edy´s Cupu ve čtyřhře. Co vás dalo k sobě sportovně dohromady? Byla to vidina možného úspěchu díky tenisovému umění Kateřiny, nebo city?
Kateřina: Martin nehraje špatně. Když jsem si na kurtu ověřila, že mu tenis docela jde, ráda jsem pozvánku do turnaje přijala.
Martin: Za mě to byly ty city. Poté, co jsme spolu začali chodit a já poznal, jak tenis umí, jsem si nedovedl představit, že bych na deblových turnajích hrál s někým jiným. Ale zároveň jsem počítal s tím, že manželka sama všechny soupeře neporazí (směje se). Když totiž hrajeme proti sobě, vítěz je dopředu jasný a já vidím, jak musí ze hry slevit, aby z toho aspoň trochu něco měla. Upozorňoval jsem jí, že jí to budu kazit, a že na finále to tedy asi nebude…

V obou turnajích jste postoupili ze skupiny a vypadli ve čtvrtfinále. Proč jste nedošli dál?
Kateřina: V obou případech jsem nás o šanci jít ještě dál připravila já. Před dvěma roky jsme proti dvojici, ve které hrál Tomáš Plekanec, byli kousek od výhry, ale důležité míče jsem zkazila a letos se pro mě hrálo až moc brzy po porodu a mě postup ze skupiny fyzicky vyčerpal. 
Martin: Káťa hrála oba turnaje famózně. Ale jak jsem už říkal, hrála tak trochu i za mě. Ale z naší vzájemné souhry jsem nadšený a v Mladé Boleslavi nám chci domluvit zápas se sourozenci Sukovými. 

V deblu se většinou volí taktika, že to hrajete přes toho, kdo je zrovna slabší. Přes koho byste šli za výhrou u nich?
Martin: (směje se) No, to právě ještě nevíme. Já navrhuji přes Cyrila, protože vyhrál těch tenisových grandslamů míň než Helena…

Jak dlouho jste se, Kateřino, věnovala tenisu?
Kateřina: Začala jsem v sedmi letech a skončila o šestnáct sezon později v univerzitní soutěži ve Spojených státech. Už se k němu asi nevrátím, i když jsem v Kladně na klubové úrovni nabídky měla. Spíše se mu chci věnovat z pozice mentálního kouče.

V čem jsou přednosti vaší deblové dvojice?
Kateřina: Martinova přednost je v jeho vysoké galantnosti vůči mně (směje se). A když zlepší servis, budeme jako deblový pár ještě lepší. 
Martin: Káťa je skvělá na forhendu i na síti. A když já se nedostanu do hry, kazíme míň míčů.

Existuje jiný sport, který by vám spolu šel aspoň tak dobře jako tenis?
Kateřina: Mě napadá beach volejbal. Ale soutěžně asi ne.
Martin: Já bych to viděl na badminton nebo ping pong.

Jan Murárik

vejvodovidebl

Vejvodovi jako deblový pár