Nemusejí čekat, až budou naplno vhozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. My vám některé z nich představujeme. Sedmá základní škola zvolila za svou Osobnost školních lavic Elišku Malíkovou (15), která prý jednou vystřídá svět basketbalových košů za svět medicíny.

Proč tě, podle tvého mínění, škola označila za osobnost?
Snad na základě mých školních výsledků, jak se učím, možná i pro mé sportovní aktivity (usmívá se), protože sportovních akcí, na které mne škola vyslala, jsem se ochotně účastnila.

Co ti jde z učení nejlépe?
Baví mě chemie, tak nějak matematika a čeština. Snažím se zlepšovat v němčině a angličtině.

Sport, to je pro tebe jen basketbal?
V poslední době ano, ale předtím jsem dělala také atletiku, karate, aerobik a vedle basketbalu závodím v pole dance. 

Víc jsi ale nedávno pronikla do podvědomí kladenské veřejnosti jako tahoun vašeho školního basketbalového družstva v republikovém finále, které jste o bod prohráli. Je basketbal sportem, kterému se budeš po základní škole dál věnovat?
Hraju za tým HB Praha dorosteneckou extraligu a chci v tom ještě pokračovat. V basketbalu jsme si nikdy nekladla velké cíle, ale v těchto dnech se mi splní velký sen a já v basketbalu reprezentuji Středočeský kraj na Letní olympiádě dětí a mládeže v Brně. Příští sezonu bych se ráda probojovala i do klasické basketbalové reprezentace Česka. Basket chci hrát, dokud mne bude bavit a pokud ho budu zvládat při škole. V současné době ale nemám za cíl živit se jednou basketbalem. Jenou bych chtěla dělat stomatologii nebo kardiochirurgii. A když ne medicínou, tak bych se chtěla živit jako architekt.

Kam jdeš studovat?
Přecházím na kladenské Sportovní gymnázium. 

Co ti dala Sedmá základní škola?
Zpětně vím, že jsem se díky téhle škole mohla všestranně rozvíjet. Usměrnila mě do života. Vzpomínám na ni ráda.

Jan Murárik