Zhruba sedm tisíc korun ročně od této soboty (26. 8.) ušetří každý cestující, který mezi českou metropolí a Kladenskem jezdí denně za prací či jinými záležitostmi. A ještě více, pokud dál jezdí pražskou MHD a použije k tomu kartu zvanou Lítačka. Před první oficiální jízdou vám každý den, až do této soboty, nabídneme odpovědi na nejčastější otázky k tématu.

Dcera/syn bude dojíždět denně do školy linkou, která bude nově v Pražské integrované dopravě (PID), například na trase Slaný - Kladno, Knovíz - Slaný, Libušín - Kladno, Dřetovice - Kladno, a používá průkaz na zlevněné jízdné z místa bydliště do místa školy. Jak se nás dotknou změny?
Žlutomodré a oranžové průkazy budou nadále nutností, je nutné si je nechat vystavit. Bude-li žák/student platit jednotlivé jízdné, pak není potřeba nic jiného vyřizovat, avšak výhodnější je samozřejmě předplatné jízdné. V takovém případě je nutné: zřídit papírový průkaz PID nebo Lítačku, k tomuto průkazu nebo do Lítačky zakoupit kupón pro pásma PID 3 a 4, a to na jeden kalendářní měsíc nebo na pět měsíců. Možnost zakoupení těchto kupónů je možné pouze osm dní na přelomu měsíce (zpravidla od 26. stávajícího do 4. dne následujícího měsíce). Mimo tento termín je možné zakoupit jen poloviční nebo plné předplatné (podmínky dle PID). Pokud se kombinuje část cesty na lince Středočeské integrované dopravy (SID) - přestup - část cesty na lince PID, pak pro pravidelné cestování je nutné zřídit a používat doklady pro oba systémy –  čipovou "kladenskou“ kartu pro linku SID a současně zřídit průkaz pro linku PID (+ zakoupení kupónů pro vybraná pásma).

Dojíždím denně linkou SID i linkou PID (např. jedu linkou A34, přestupuji v Kladně na linku 324, jedu na letiště V. Havla). Jaké doklady si mám zřídit?
Systém SID a PID si vzájemně doklady neuznávají! Je nutné si pro každou linku pořídit příslušné doklady pro pravidelné cestování, včetně přestupních zón/pásem u obou přepravních systémů. Například na lince A34 platí tarif SID a cestujeme předplatnou jízdenkou dobíjenou na „kladenskou“ kartu platnou pro zóny až do Kladna. Na lince 324 (A24), kde platí nově tarif PID, je nutné si zřídit doklady pro PID a k těmto dokladům zakoupit předplatné kupóny pro pásma PID včetně Kladna. V MHD Kladno jsou uznávány oba kupóny SID i PID, je možné na ně cestovat i v rámci MHD po Kladně.

- red -