Letošní rok není zvláště pro provozovatele pohostinství jednoduchý. Stát zavedl směrem k hospodám různá opatření a lidé mimo Prahu prý utrácejí v restauracích čím dál tím méně peněz. V našem seriálu nás zajímá, jak se mají hostinští v Kladně. Jiří Filip (66) provozoval roky hostinskou činnost na kurtech SK, poté se přesunul do hospody na fotbalovém SK, kde po jedenácti letech nyní podle svých slov s životem hospodského končí.

Jak se vám daří?
Je to slabší, než to bývalo. Už dávno to dělám jen proto, že těch pár lidí, co pořád chodí, a někteří celý život, mám svým způsobem rád. Štamgasti stárnou, ubývají a žádný dorost v dohledu není. Čím dál víc se popíjí doma v rodinném kruhu než v hospodách. Zákaz kouření v hospodách taky k úbytku hostů přispěl. Elektronickou evidenci tržeb jsme zvládli, ale zákaz kouření je problém. Naše hospoda je zvláštní v tom, že se v ní scházejí hlavně party na karty. A když hráč musí jít ven kouřit, tak se na něj čeká a hra se prodlužuje. Já jsem tu pak s nimi v průměru o hodinu déle, než bych normálně byl. Přitom útrata vyšší o tu hodinu není… Už mě to zmáhá, a proto jsem se rozhodl s hospodou skončit. Přesné datum ale ještě nevím, zřejmě teď v září.

Kdy vám jako hostinskému bylo na SK nejlíp?
Samozřejmě v dobách, kdy Kladno hrálo první ligu. To jsme provozovali i stánky s občerstvením. Ty jsou teď zbytečný… Po sestupech s ubývající návštěvností klesaly tržby, ale pořád ještě jezdila mládežnická družstva na dvojzápasy a u nás jejich hráči jedli. V současné době si děti vozí svačiny z domova, prostě asi nejsou v rodinách peníze na obědy. 

Kam podle vás kladenské pohostinství spěje?
Ke kvalitě, kterou hosté vyžadují. Budou postupně chodit podle mého jen tam, kde se dobře najedí v poledne i večer, kde bude příjemné posezení. Myslím si, že velmi slušně dnes v Kladně prosperují tak čtyři restaurace. 

Co uděláte s volným časem, který vám po hospodě zbude?
Stále trénuji tenis a čas, který najednou budu mít, věnuji plně své ženě (usmívá se).

Jan Murárik

filipbyvaly

Filip, bývalý hokejový mistr republiky, je dnes vynikající tenisový trenér