Vladimír Lemon: V SK jsem prožil fotbalové štěstí

Kladenský lékař a předseda fotbalového SK Kladno Vladimír Lemon přijímá v těchto dnech gratulace ke svým 70. narozeninám. Pro Vaše Kladno zavzpomínal na životní éru ve fotbalovém klubu.

Kolem dění v nejslavnějším kladenském fotbalovém klubu se pohybujete přes třicet roků. O které éře nejraději vyprávíte, a na kterou byste nejraději zapomněl?
Nikdy nezapomenu na postup do první ligy. Kladno to dokázalo po bezmála šestatřiceti letech. Stála za tím tvrdá práce trenérů Míry Koubka a Standy Hejkala, hráčů, mecenáše Pepy Drahoty a manažera Edy Nováka. Nejraději bych zapomněl na nízké návštěvy našich domácích zápasů. Plno bývalo jen na Spartu, Slavii, Ostravu a možná Olomouc. Jinak jsme mívali poloprázdný stadion... A pochopitelně nerad vzpomínám na všechny sestupy z první ligy až do divize. Chyběly peníze, alfa a omega vrcholového sportu. Přesto musím říct, že jsem v SK prožil fotbalové štěstí

Jak velký rozpočet jste měli na první ligu?
Potřebovali jsme zhruba třicet milionů korun a to jsme měli nejnižší rozpočet v první lize! Tahle částka se před dvanácti roky, v sestupové sezoně, smrskla na minimum a pak nebylo možné udržet ani druhou ligu. Možná se něco mělo udělat jinak, nevím, mockrát jsem si tu dobu v hlavě přehrál a opravdu nevím, co víc jsme měli udělat.

Zavzpomínali jsme na různá období. Vyjmenujte jednotlivé hráče, kteří vás osobně nejvíce zaujali?
Do kladenské fotbalové historie se z té doby navždy výrazně zapsala generace odchovanců kolem bratří Procházků či Kaliny. Z hostujících fotbalistů mi utkvěli v paměti například Gecov s Dočkalem.

Proč se Kladnu, téměř sedmdesáti tisícovému městu, už roky nedaří postoupit z fotbalové divize do třetí ligy?
Potřebovali bychom stejné zázemí a podporu, jako má kladenský hokej. Přeju mu to, ale chtěl bych to taky (usmívá se). Jako předseda klubu nemůžu mít jiný cíl, než postup. Kladnu by slušela přinejmenším druhá liga!

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí