O chrup kladenských pacientů se stará bezmála padesát roků. Patří k významným zubním lékařům, kteří se starají o mentálně postižené či osoby s autismem. Danuše Draškovičová si s námi povídala nejen o tom, co kazí současné mládeži úsměv, ale také o její vizi lepšího života na Kladně.

Kolika pacientům v zubařském křesle jste se za vaši kariéru podívala do úst?
Přes sto šedesát tisíc jich určitě bylo (směje se). V současnosti registrujeme zhruba čtyři tisíce pacientů. Mezi nimi je mnoho mentálně postižených či autistů. Pečovat o takové pacienty je pro mě určitým naplněním smyslu mého života.

Většina vaší kartotéky se týká pacientů, kteří si o své zuby můžou plně pečovat sami. Zlepšuje se péče o chrup?
Neustále se zhoršuje. Tím, že kdysi padla hromadná státní péče o školní i předškolní děti, zanikly speciální dětské ordinace. Jenom na Kladně jich bylo pět. Stát pomáhal s prevencí, navíc fluorizoval pitnou vodu. Měli jsme vynikající výsledky a v dětské populaci jsme ve zdraví předčili západní Evropu. Tím, že jsme nechali prevenci a péči jen na rodinách, tak zaznamenáváme čím dál horší stav chrupu nejen u dětí. Třetina rodičů se zubními lékaři spolupracuje, třetina k nám se svým potomkem většinou přijde, až když se mu zkazí více zubů, třetina na to u dětí zcela kašle.

Čím to, že mladiství mají takové problémy?
Za našeho mládí jsme neměli možnost pít tolik slazených nápojů. Je naprosto běžné, že děti vypijí denně přes litr nápoje, který obsahuje obrazně řečeno přes třicet kostek cukru. Kdyby rodiče viděli, že jejich dítě jí tolik kostek v pevné podobě, tak mu jistě řeknou, že si zkazí zuby. V tekuté, neviditelné formě, je to říct zřejmě ani nenapadne... Základem našeho zdraví, nejen zdravých zubů, je čistá voda. Je tragické ošetřovat například šestnáctiletého pacienta, který vinou konzumace nevhodné stravy má takřka všechny stoličky na vytržení!

Vodu se šťávou pít mohou?
S trochou šťávy ano. Ale ne vodu s bublinkami! Tolik populární sodastreem smíchaná s těžkým sladkým sirupem vám při pravidelném pití do roka zuby odvápní. Každý třetí pacient na to trpí.

Když si lidé milující sladké nápoje začnou čistit zuby častěji než dvakrát denně, pomůže to?
Tak uvědomělé obyvatelstvo na Kladně nemáme (usmívá se).

Vaše druhá společenská pozice je kandidátka do zastupitelstva města Kladna za hnutí ANO. Jestliže ve své profesi zlepšujete chrup jeho obyvatel, pak se nabízí otázka, co chcete jako politik udělat pro zlepšení života ve městě?
Současné vedení města dělá pro příjemný život na Kladně maximum. Osobně bych k tomu ráda drobnými zásahy ještě více ten náš život ve městě zpříjemnila. Například vodními prvky pro ptáčky a brouky či malá hřiště pro děti mezi věžáky. Tam, kde si chtějí senioři při svých procházkách odpočinout, tam bych umístila lavičky. Žiji v Rozdělově a jsem hrdá obyvatelka této části města. Věřte, že vím dobře, jak v Rozdělově lidem žití zlepšit.

Jan Murárik