Na Záplavách žije nový Racek. Martin Kuthan otevřel rodinný podnik

Hrával hokej za Kladno, v současnosti má na starost zavedený kladenský autoservis, a aby toho neměl málo, nedávno zprovoznil zrekonstruovaný restaurant Racek na Záplavách. Martin Kuthan z něj udělal pohostinný rodinný podnik.

Proč jste v současné ekonomicky náročné době investoval do světa gastronomie?
V jakékoli době lidé chtějí jíst. Na Záplavy jezdí hodně cyklistů. Já patřím mezi ně a s přibývajícím časem jsem viděl, jak Racek upadá. Odjakživa se mi prostředí kolem restaurace líbilo a bylo mi líto, že se tam přestává chodit. Rozhodl jsem se objekt odkoupit. Věděl jsem, že mám dvě šikovné dcery, kterým můžu rekonstruovanou restauraci svěřit. Což se po pár dnech provozu potvrdilo.

Otevřeli jste začátkem října. Jaký byl start?
Měli jsme obrovský nával lidí. Bylo hezky a neskutečně moc lidí vyrazilo na Záplavy. Chtěli jsme si zvykat na plný provoz pozvolna, ale tímhle jsme byli naplno hozeni do vody. Ohlasy na sociálních sítích jsou příznivé. Samozřejmě vždycky se najde nějaký nespokojený host, kterému se nelíbí, že nedostal pivo tak rychle, jak by si v plném provozu restaurace asi představoval.

Objekt je prostorný, pod střechou jste zbudovali několik pokojů, vzadu ještě rekonstruujete sál. Ozývají se už lidé, že by u vás chtěli uspořádat akce?
Už se nám plní diář. Naše výhoda je, že v nedalekých Tuchlovicích zavřeli kulturák, v Kladně nefunguje LaPark. V okolí toho moc není. Zaznamenali jsme zájem o akce, taneční i svatby z Kladna, Tuchlovic, z Kačice, ale i z Nového Strašecí. Pořád jsme přitom na začátku provozu.

V zimě cyklisté nepřijedou. Jaké jsou možnosti Racka od zimy do jara?
Počítáme s lidmi, kteří se přijdou projít, ale i se sportovci, kteří v mrazech hrají na Záplavách hokej. Mysleli jsme i na tyhle časy a z boku restaurace je připravené okénko pro občerstvení na stojáka. Hostům v restauraci zatopíme v krbu.

Topíte hlavně plynem. Hrozíte se jeho ceny?
Věřím, že ji zvládneme. Jsme rodinný podnik, tak se musíme postarat všichni, abychom případné nesnáze zvládli.

Jaké byli vaše představy, když jste se rozhodl vstoupit do světa gastra a jaká je realita?
Realita je zřejmě stejná všude. Mám na mysli cedulky s informací, že přijmou kuchaře, servírky, číšníky. Naštěstí jsme dobré zaměstnance sehnali. Kdybych ale nyní otevírali sál, tak musíme nabrat další pracovníky. Sehnat srdcaře je obtížné v každém oboru. Vím to dobře z autoservisu.

Stále je venku krásné počasí. Na co lákáte cyklisty?
Na dobrou polévku, škvarkovou placku a Plzeň. Jak jsem řekl, jsem cyklista, takže vím, co mi chutná, když se někde zastavím (usmívá se).

Jan Murárik

kutazadek
V zadní části Racka je velká zahrádka

kutrybar
Z ní je krásný výhled na vodu i tiché blázny

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí