Kladenské sportovní gymnázium od letošního školního roku přijalo program vzdělávání vybrané společnosti špičkových českých volejbalistek. Jde o zcela nový projekt, který se zaměřuje na výchovu i trénink mladých špičkových sportovců v Česku. Zeptali jsme se ředitelky školy Květoslavy Havlůjové, jaké poznatky za krátkou dobu nabyla.

Co jste za tři měsíce provozu poznali? Je to pro školu zátěž nebo potěšení tento celonárodní projekt pomáhat zajišťovat?
Obojí (směje se). Zátěž je to v náročnosti na organizaci, logistiku a úřednické záležitosti s tím spojené. Potěšením pro nás je, že se v našem gymnáziu centralizuje volejbal. Těší nás, že se škola i tímto směrem zviditelňuje. Holky jsou zapálené pro sport a volejbal jim jde skloubit se studiem. Uvědomujeme si, že jde o pilotní projekt, tak uvidíme, co bude za rok. Zvládli jsme start.

Projekt směřuje k olympijským hrám za osm let. Hráček by každý rok u vás mělo přibývat. Plánujete otevřít speciální třídu?
Na to zatím nemáme povolení. Když se projekt volejbalového svazu a Národní sportovní agentury spustil, tak teprve poté se hledala škola. Jsme rádi, že volba padla na nás. Pro naši školu to je výzva! Rádi výzvy přijímáme a jdeme do všeho (usmívá se).

Přijali byste další sportovní odvětví, které by se ve studijním směru centralizovalo u vás?
Všechno to je o penězích, o dotacích. Pokud na další projekt budou peníze a dokážeme z nich zaplatit učitele, tak proč bychom ho nepřijali…

Jan Murárik