Lubomír „Čužák“ Rys vzpomíná na bráchu a chystá se na křest nového alba písní

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let hrál v základní sestavě hokejových SONP Kladno. Má medaili z play off a rád vzpomíná na doby, kdy nastupoval v sestavě se svým slavnějším bratrem Miroslavem či pod trenérem Bohoušem Proškem. Lubomíra „Čužáka“ Ryse jsme potkali u Zdi slávy kladenského sportu.

 Váš starší bratr byl známý fotbalový i hokejový reprezentant. S Kladnem vybojoval první titul. Přivedl vás k hokeji?
Hokeji nebo ke sportu vůbec mne přímo nepřivedl, ale byl můj vzor. Vlastně díky němu jsem hrával vedle hokeje za Kladno i fotbal.

Ve fotbalovém dorostu jste válel. Proč jste si nakonec zvolil hokejovou kariéru?
Nadějný fotbalista jsem byl, to jó, ale v hokeji jsem už v té době byl na soupisce druholigového týmu Poldi a do kladenského ligového mužstva bych se asi nedostal. Tam byli přeci jen lepší hráči. V hokeji jsem měl větší šanci hrát nejvyšší soutěž.

Zahrál jste si s Miroslavem v jedné pětce?
Ligovou kariéru jsem jako útočník odstartoval zápasem v Litvínově, kde mi brácha hrál beka. Pak jsme spolu několikrát hráli za kladenské béčko druhou ligu. Já šel krátce na to na vojnu do Dukly Košice, a když jsem se vracel do Kladna, Mirek emigroval do Ameriky, kde hrával fotbal za Chicago.

Po návratu do dresu Poldi jste hrával pod trenérem a bývalým slavným hokejistou Bohumilem Proškem. Na Zdi jsou s vaším bratrem na jedné tabuli jako obojživelníci. Oba hráli nejvyšší fotbalovou i hokejovou soutěž. Jaký byl trenér?
Bohouš, ale třeba i po něm Jarda Volf, byli skvělí trenéři. Hokeji neskutečně rozuměli. Však také nejslavnější éra kladenského klubu je spjata s jejich jmény! A kuriózní je, že jsem se po návratu z Košic nastěhoval do bytu po Bohoušovi (usmívá se).

Jak vám dělá nebo nedělá radost současný hokej v podání Rytířů?
Občas mě z toho bolí oči, ale vidím tam i náznaky zlepšení. Tabulka je tak našlapaná, že dvě tři výhry v řadě je vynesou do míst, ze kterých se dostanou do předkola play off. Věřím, že tam budou!

Vy sám nyní prožíváte zajímavé umělecké období. Vydal jste hudební dvojalbum s devatenácti písněmi, ve kterých vás doprovázejí různé osobnosti z muzikantského světa. Kdy album pokřtíte?
Chystám se na slavnostní křest ve čtvrtek patnáctého prosinec v restauraci U Zlatého selátka. Od sedmi hodin večer tam se mnou na pódiu v písničkovém pásmu z cédéček vystoupí například slavná operní pěvkyně, jméno zatím neprozradím, to bude velké překvapení. S ní v Selátku zazpívá mnoho dalších známých zpěváků a zpěvaček. Jste všichni srdečně zváni!

Jan Murárik

cuzakrys

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí