Pátým rokem vede jídelnu v kladenské teplárně. Proslula za tu dobu výtečnými obědy i svačinami. Přežila v dobrém jak covid, tak začátek ekonomické krize spojené s inflací či válečnou situací na východě Evropy. Rudolf Mráz pro Vaše Kladno v rozhovoru popsal, jak se součet těchto období podepisuje na současném podnikání v pohostinství na Kladně.

V okolí jídelny pracují stovky zaměstnanců různých podniků. Našel jste v Kladně zlatý důl pohostinství?
To jsem si před těmi čtyřmi roky myslel (trpce se usmívá), ale není to tak. Zvláště ne v současné době. Strávníci přestávají chodit na obědy, přestávají za ně utrácet. Zřejmě začali připravovat jídlo do práce den předem doma, nevím, co je hlavní příčinou, můžu se jen domnívat. Bývalo líp. Spousta z nich prý přestala dostávat od svých zaměstnavatelů papírové stravenky, mají jinak šichty a tak dále. Zažil jsem u nás fronty na jídlo táhnoucí se od pultu až ven před barák. Dělám stále poctivá jídla, jsem řezník, takže si maso připravuji sám, kvalitou jídla to není. Může k nám chodit volně i veřejnost, ale i té ubývá. Lidi prostě přestávají utrácet.

Mohlo by se to ekonomicky zlepšit, kdybyste protáhl otvírací dobu jídelny do večerních hodin?
Bavím se se strávníky a ani jeden takový požadavek nevznesl. Lidi tady jsou zvyklí chodit na snídaně a obědy. Drtivá většina dělá maximálně do tří hodin odpoledne, večer podle mne velká kupní síla nebude. Máme ještě bufet v bývalé PP Klinice a i tam už je znát, že se začalo šetřit...

Překvapuje vás to?
Překvapuje. Byl jsem přesvědčený o tom, že jídelny a bufety zasáhne krize později než klasické hospody. Ale vezeme se všichni na stejné vlně.

Další kantýnu provozujete v bývalých kasárnách. Jak je to s vysokoškolskou klientelou?
Když je semestr, tak se prodá hodně jídel, po zbytek školního roku nic moc. Ale tím, že provozujeme stravování na tolika místech, tak si dokážeme ekonomicky vzájemně pomoct.

Mohli byste vařit a prodávat polední jídlo do sta korun?
Mohli, ale na úkor kvality a to nemůžu dopustit. Radši bych jídelnu zavřel, než bych snížil kvalitu našich jídel. Pokud se lidi nevzpamatují a nezačnou být v konzumaci českých jídel patrioti, tak nás za chvíli převálcují Asiaté...

Kdybyste musel provoz zavřít, co byste šel dělat?
Zase řezničinu. Nabídek mám stále dost. Ale to je to poslední na co teď myslím. Pro mě je priorita spokojenost strávníka a snažit se jich opět přivést do jídelny větší množství.

Jan Murárik