Jedenáct let jste ho mohli vídat na jevišti kladenského divadla. Poté odešel na volnou nohu, aby se na sklonku minulého roku do Kladna vrátil jako umělecký šéf. Městské divadlo Kladno s ním vchází do své nové éry. Tváří týdne je herec a umělecký šéf Jaroslav Slánský (35).

Minulou Tvář týdne, primátora Milana Volfa, zajímá, jestli vás ještě někdy na prknech kladenské scény uvidí jako herce?
(směje se) Doufám, že ano a brzy. Ale teď věnuji veškerý čas tomu, aby se v kladenském divadle mohli na jeviště stavět s hrdostí mí kolegové.

Když vám primátor loni v listopadu roli uměleckého šéfa nabídl, rozmýšlel jste se dlouho, než jste mu kývl?
Rozmýšlel jsem se, ale dlouho ne. Moc času jsem neměl.

Kladenské divadlo bylo vaší první štací po absolvování DAMU. Chtěl jste sem tehdy jít?
Chtěl jsem se jít vyhrát na oblast, ale zároveň jsem se nikam necpal. To, že jsem se ocitnul v Kladně, byla shoda náhod. Tehdejší režisér v Kladně Jiří Fréhar mě viděl v absolventském představení a po něm se mně ozval. Nabídl mi angažmá a já jsem ani chvilku neváhal.

Jak se v čase vašeho angažmá kladenské divadlo měnilo?
Měnilo se hodně. Krátce po mém nástupu pan Fréhar odešel a nastoupil Petr Svojtka a s ním i neuvěřitelná éra vyprodaných představení. Neříkám, že bylo pokaždé plno, ale dokázal sestavit výborný herecký kolektiv, za kterým diváci rádi chodili. Také po odchodu Svojtky jsem v divadle zažil několik pěkných období. Přesto jsem po těch jedenácti letech pocítil, že chci změnu, že je čas odejít do světa, abych nezamrznul na jednom místě.

Proč poslední roky je hlediště spíše prázdné, než zaplněné?
Domnívám se, že to z velké části způsobilo stěhování do menšího prostoru, do budovy, která je známá spíše jako loutkové divadlo. Před pěti lety se z ročního provizoria stal pětiletý nucený pobyt, protože tak dlouho trvala rekonstrukce divadelní budovy. To je jen moje domněnka. Ale těch důvodů je rozhodně více.

Určitě jste ale nabral spoustu zkušeností, abyste měl základ pro navrácení diváků do divadla. Co na ně třeba za Svojtky platilo?
Platilo to, že nás diváci v Kladně potkávali i mimo hraní divadelních her. Divadlo pořádalo spousty akcí, Kladno o svém divadle vědělo. To bych rád do města vrátil. Mám hotovou tříletou koncepci, kdy by se měly vrátit i tituly, na které diváci rádi chodili, a které v repertoáru chybí. Například hudební kusy či rodinná představení.

Máte na ten návrat oblíbenosti divadla dost herců?
Nikoho ze stávajícího souboru nechci proti jeho vůli nutit, aby zůstával, zároveň nikoho nevyhazuji. Vím, že všichni nezůstanou. Divadlo má v současné době stejně podstav, takže musíme soubor postupně doplnit. Ale to je ta příjemná práce (usmívá se).

Kdy kladenský soubor uvidí diváci poprvé na nové scéně?
V dubnu, kdy uvedeme premiéru titulu, který teď neprozradím. Do konce divadelní sezony ale budeme spíše než premiéry dohrávat stávající, i když mírně upravený, dramaturgický plán. Do konce června potrvá zkušební provoz nové budovy. Podstatnou změnu v dramaturgii pocítí divák od nové sezony.

Příští Tváří týdne je předseda kladenského mysliveckého spolku Petr Frühauf. Máte pro něj otázku?
Zajímá mě, jak je na tom s parožím?

Jan Murárik