V Kladně žije, v Kladně tančil a v Kladně učí v sedmé základní škole. Ale nejvíc jej asi znáte v souvislosti s televizním pořadem StarDance. Na Kavčích horách či na Barrandově totiž s herečkou Janou Plodkovou už čtyřikrát protančili do dalšího kola. Tváří týdne je Michal Padevět (35). 

Jak jste se do dostal StarDance?
Letos jsem se hlásil počtvrté a jsem rád, že to dopadlo až nyní. V minulosti bych totiž ještě nebyl zralý něco mé hvězdné partnerce dát a být jí prospěšný. Na tuhle soutěž musíte vyzrát hlavně psychicky. Se mnou do téhle řady přišla minimálně nová, neokoukaná tvář.  

Co vás vedlo k tomu, že jste se do téhle soutěže tolikrát hlásil?
Myšlenku, že bych se chtěl stát tanečníkem v této soutěži, jsem měl v hlavě od první chvíle, kdy StarDance před deseti lety začala. Tanec byl a je mou součástí. Jsem moc rád, že to nakonec vyšlo a mohu se účastnit tak úžasného projektu. Vlastně se mi splnil sen.

Jak na vaši účast v soutěži reagují žáci z vaší třídy?
Děti jsou nadšené a vnímám, že nám s Janou opravdu přejí. Když jsem se objevil na chvíli ve škole, volali mé jméno a do toho tleskali. Jejich rodiče jsou taky báječní a drží nám palce. Naši deváťáci natočili video, ve kterém podporují Pady a Plody. Tak si s Janou říkáme a máme tyto přezdívky i natištěné na tričkách. 

V souvislosti se StarDance se každý rok můžeme dočíst, jak dvojice tvrdě trénují. Je příprava na vystoupení skutečně taková dřina?
Od naší paní ředitelky Zuzany Holečkové jsem dostal po dobu soutěže volno, takže se můžu soustředit jen na trénink a odpočinek. Dřinu tak moc necítím, ale za vším je poctivá práce. I touto cestou paní ředitelce moc děkuji. 

Kolikrát týdně trénujete?
Od pondělí do středy trénujeme tři čtyři hodiny v sálech České televize, čtvrtek až sobotu trávíme na Barrandově. Ve čtvrtek trénujeme na živou muziku, v pátek na nahrávku a v sobotu dopoledne absolvujeme takzvanou projížděčku, odpoledne generálku a večer přímý přenos. V neděli máme volno, které beze zbytku využívám, protože jsem po sobotě totálně vyčerpaný. 

Je náročné táhnout fyzicky taneční číslo za partnerku, která není zvyklá tančit na takové úrovni?
S Janou to náročné není. U nás šlo jen o to, jak rychle se dokážeme domluvit. První dvě kola jsme se na sebe ladili. Každým dalším dnem si náš tanec víc užíváme a spolupráce funguje bezvadně. Skvěle nám to klape.

V Kladně žijete s přítelkyní Dominikou. Žárlí? 
Dominice jsem vděčný za trpělivost a podporu, jakou v ní mám. A taky za to, že vůbec nežárlí a s Janou si rozumějí.

Co je v přímém přenosu těžší zvládnout – nástup, samotný tanec, nebo jeho perfektní zakončení?
Nejhorší je nástup. Máte pocit zodpovědnosti za toho druhého a nechcete vystoupení zkazit. Na konci je ze všeho nejkrásnější potlesk a pochvala od lidí kolem parketu. To si hodně užívám. 

Je StarDance z vašeho pohledu víc tanec, nebo divadlo?
U našeho páru jde více o tancování. Jana do našeho vystoupení dává ale i hodně z herectví (trochu to vlastně učí i mě) a to se mi moc líbí. Je to krásné propojení.

Vybavila vás televize dostatečným počtem bot i oblečení?
Boty jsme nafasovali na začátku soutěže dvoje, na latinu a na standard. Šaty nám šijí na tělo přímo na vybranou hudbu a radí nám. Jsou to neskuteční profíci. Tedy vlastně profesionálky Zuzka a Ilona. Kdybych měl problém s oblečením, šel bych asi pro radu za Janou, která módě rozumí. 

Musíte si ze smlouvy dát pozor na to, co říkáte, abyste něco neprozradil?
Teď jsem opravdu celý jejich. Ale omezený nebo svázaný se necítím. To v žádném případě. Je jen na nás, co kde řekneme. Případný postih pak půjde za námi (usmívá se). 

Jaké postihy vyplývají z vaší smlouvy?
To nemůžu říct (směje se). Vlastně nemůžu říct nic. Smlouvou jsem vázaný ještě nějaký čas po skončení StarDance.

V čem budete tančit tuto sobotu?
Tak to bych říct mohl, ale zbytečně bych prozradil tajemství a diváci by se těšili o něco méně. Nechte se překvapit, stojí to za to.

Co s vámi bude po StarDance? 
Vrátím se učit na Sedmičku a vážně přemýšlím o tom, že si v Kladně založím taneční školu. 

Minulá Tvář týdne, kytarista a člen skupiny Plán B Jaroslav Tauber, se vás ptá, jestli byste jej nepozval do hlediště StarDance. On by vás za to pozval na křest cédéčka. Co vy na to?
Dejte mi na něj číslo, uvidím, co se s tím dá dělat (směje se). 

Koho nám do příští Tváře týdne vyberete vy?
Cestovatele a mentora Jardu Homolku. Zeptejte se ho, jestli už se mnou konečně půjde na to kafe. 

Jan Murárik

michalje

Michal je i mimo školu a soutěž velmi příjemný člověk