Hraje v kladenské kapele Nemístné návrhy, v SKS Areně trénuje zápasnické odvětví MMA a v jedné kladenské lékárně má na starost papíry a mastičky. Tváří týdne je Alan Svoboda (31).

Minulá Tvář týdne, mentor Jarda Homolka, se vás ptá, proč hodní kluci zápasí?
(zamýšlí se) Hmm, jemný člověk. Kdo je to jemný člověk? (směje se). Bojové sporty mě vždycky lákaly. V sedmi letech jsem dělal karate, pak jsem si po třech letech prošel ještě jiné sporty, abych se k těm bojovým vrátil jako divák. Přitom jsem zjistil, že mi to nestačí, a že chci taky bojovat v ringu. Oslovil jsem Honzu Homolku z SKS Areny, s kterým se známe od základky a tak jsem poznal i jeho tátu. A ten zřejmě ve mně poznal hodného kluka (usmívá se).

Co je pro vás bojový sport?
Společně s muzikou velký koníček. Přes kick box jsem se dostal k MMA. 

To je směsice téměř všech sportů mezi šestnácti provazy. Jak jste úspěšný?
Startuju ve váze do šedesáti šesti kilogramů a moje bilance je šest výher a stejný počet porážek. V prosinci jdu v Praze, kde se koná MMA liga, poslední letošní zápas, tak si bilanci jedním směrem upravím. Moje ambice nejsou v dobývání světa, ale stačí mně Česko. Dvakrát jsem byl na republice třetí, tak příští rok chci dosáhnout na hodnotnější medaili. MMA je podobně jako ostatní bojové sporty celoživotní cesta. 

Proč právě MMA?
Protože je to nejkomplexnější bojové odvětví. V něm odpadají věčné dohady, co by bylo, kdyby boxer mohl kopat, v jiném odvětví třeba páčit soupeře na zemi a podobně. Proto se mi MMA líbí.  

Co hrajete s hudební skupinou Nemístné návrhy?
Punkrock s několika ploužáky (směje se). Máme základnu fanoušků, hrajeme jednou za měsíc, nikam se zbytečně neženeme. Neradi děláme něco z donucení. Přijďte se dneska večer na nás podívat do Pivní pomoci, kam nás pozval hrát místní běžecký tým a sedmnáctého prosince, jako každý rok, hrajeme Pod vobrazem. 

Vraťme se k úvodu rozhovoru – jste hodný člověk?
Záleží na situaci, jsem určitě vícebarevný. Dovedu i plakat, i když většinou jen u filmu. Hodný jsem taky. 

Koho pro nás vyberete na další Tvář týdne?
Nechám výběr i otázku na vás.

Jan Murárik

alanvnemistnych

V kapele jede Alan (vpravo) už nějaký ten rok

alanvringu

V ringu to má Alan (sedící) zatím půl na půl