Jeho svět mimo soukromí, to jsou mříže a fotbalový míč. Oboje dokonce spojil v jedno. V zaměstnání je ředitelem ruzyňské věznice, po něm předsedou klubu SK Lhota, ale vede také vězeňskou národní reprezentaci ve fotbale. Tváří týdne je Ivan Horák (60). 

Kde působíte déle, ve fotbale, nebo ve vězeňství?
Oboje mám přibližně stejně dlouho (směje se). Ve věznici pracuji třicet sedm let a od sedmdesátého devátého roku ve fotbale funkcionařím. Aktivně jsem hrál ve Lhotě do roku 1990. 

Loni jste s vězeňskou reprezentací, kterou tvoří zaměstnanci vězeňské služby z celé republiky, získal na mistrovství Evropy stříbro. Bylo těžké sestavit tak úspěšný tým?
Mám přehled, který fotbalista kde slouží, a třikrát do roka pořádáme reprezentační soustředění. Zvláště na Moravě máme ve službě i fotbalisty z druhé a třetí ligy. 

Takže kladenský Jiří Růžička z SK je reprezentant z nejnižší soutěže?
Divize není ještě nejnižší (usmívá se), to je v pořádku, v reprezentaci jsou hráči i z krajských přeborů. Není to jen o výši soutěže, kterou hrají, ale také o tom, jak zapadnou do kolektivu. 

Fotbalistům bez práce nabízíte zaměstnání ve vězeňské službě. Proč jich třeba z Kladenska není mnohem víc?
Přiznám se, že jsem čekal, že se jich k nám přihlásí víc. I když u nás fotbalisté sloužící na eskortě mají většinou čas na odpolední tréninky, tak ne každého láká nástupní plat osmnáct až dvacet tisíc hrubého s podmínkou středoškolského vzdělání, což je mnohdy problém. V současné době například pro reprezentaci sháním šikovného útočníka…

Mohou reprezentovat ve vašem týmu vězni?
Vězni v Ruzyni sice fotbal ve volném čase hrají, ale za nás hrát nesmí, i když mezi nimi vídám šikovné hráče. 

Fotbal každý den radost nepřináší. S vaší Lhotou jste po podzimu poslední se ziskem pouhých šesti bodů. Nelitujete v takových chvílích, že jste se na fotbal dával?
S tím, že fotbal nepřináší každý den potěšení, jsem se už srovnal. Mně přináší denně radost ve fotbale náš krásný moderní areál ve Lhotě, který je pětkrát týdně využíván mládeží. Tu, troufám si tvrdit, děláme, díky kolektivu trenérů pod vedením Petra Hanáčka, na velmi dobré úrovni. 

Moderní areál jste otevřeli před deseti roky. Nepředstavoval jste si tenkrát, že v současné době budete s Lhotou výš než v krajském přeboru?
Vždycky jsem si uvědomoval, že jsme vesnice, která má skoro šest set obyvatel. Krajský přebor nebo 1.A třída jsou pro nás strop. Na krajském přeboru nelpíme, protože doplňování prvního týmu je v dnešní době z různých důvodů velmi problematické. Nemáme totiž kým první tým doplnit. V áčku je jeden náš odchovanec a kluci z béčka na tak vysokou úroveň fotbalově nemají. Teď nově v soutěži hraje družstvo dorostu, tak věřím, že v něm několik hráčů do áčka za čtyři roky vychováme. 

Koho nám doporučíte za příští Tvář týdne?
Nechám výběr na vás.

Jan Murárik