Šéfuje oddělení, které i díky jeho invencím jistě získává velký respekt nejen v Česku, ale i za jeho hranicemi. Tváří týdne je Miroslav Dvořáček (46), vedoucí lékař Vaskulárního centra kladenské nemocnice. 

Bydlíte v Praze, pracoval jste ve fakultní nemocnici na Vinohradech, proč jste se profesně přesunul právě do Kladna?
Má spolupráce s kladenskou nemocnicí začala vcelku nenápadně. Kladenská nemocnice před dvěma roky nutně potřebovala cévního chirurga, aby si udržela cévně chirurgický program. Začal jsem dojíždět ještě s jedním kolegou z Motola, původně dvakrát v týdnu. Letos spolupráce zintenzivněla a já byl, řečeno sportovní terminologií, nakonec do jejích služeb draftován na plný úvazek.

To se vám v kladenské nemocnici tak zalíbilo?
Příjemně mne překvapila její vybavenost, její zařízení a jak je postavená její nová část. Velmi příjemné bylo také osobní jednání s vedením nemocnice, a když jsem k tomu zjistil, že primářem na chirurgii je Ronald Pospíšil, tak jsem vůbec s přesunem do Kladna neváhal. 

Čím se za vašeho působení může cévní chirurgie v Kladně pochlubit?
Rozšířením spektra cévních výkonů. Ambulantně řešíme cévní výkony pro samotnou dialýzu pacientů. Provádíme hybridní výkony, což je kombinovaný výkon na tepnách pacienta za spolupráce cévního chirurga a radiologa při využití operační a miniinvazivní techniky v jedné době, což přináší komplexní řešení pacienta s minimalizací chirurgické invaze. Rozšířili jsme terapeutické možnosti Iktového centra o zákroky na tepnách v mozku pomocí katetrizace, kdy je odsáta krevní sraženina z mozkové cévy při mozkové mrtvici. Nabízíme řešení cévních poranění či komplexní řešení onemocnění žil. Naši péči nabízíme i zahraniční klientele. 

Jsou mezi vašimi pacienty také vrcholoví sportovci?
Unikátně řešíme případy poškození tepen u mladých vrcholových sportovců, zejména cyklistů, způsobené nadměrnou zátěží. Jako první v České republice jsme loni odoperovali pacienta s takovým postižením. V absolutním čísle celosvětově jde řádově jen o desítky případů. 

Minulá Tvář týdne, primář Ronald Pospíšil, se vás ptá, co dál s centrem plánujete, jaká je jeho blízká budoucnost?
Naším úkolem je rozšířit povědomost o Vaskulárním centru, aby nemuseli být pacienti směřováni do Prahy, která je přehlcena. Plánujeme pořádat odborné semináře pro praktické lékaře z Kladna a okolí. Stejně důležité jsou reference pacientů. Hodlám navštívit nemocnice v okolí a nabídnout spolupráci, aby k nám své pacienty posílaly. 

Komu pošlete otázku do Tváře týdne?
To nechám na vás.

Jan Murárik