Na trhu kladenského pohostinství společně působí patnáct let. Tak dlouho totiž na Sítné provozují restauraci Nagano. Vedle Nagana jim patří také kročehlavský „Tipáč“ a Billiard Club Rozdělov. Tváří týdne jsou poprvé v historii rubriky dva lidé – podnikatelé Václav Šafránek (vlevo) a Jiří Najman.

Jak se vám podniká v současné době v pohostinství spojeném s herním průmyslem?
Šafránek: Rozhodně daleko hůř než jak tomu bylo v našich začátcích. Zažívali jsme boom, lidi chodili, bylo to hodně dobré. Postupem času se to měnilo, krystalizovalo přirozeným vývojem. Lidi sami poznávali, že přes automaty a ruletu ke štěstí ani bohatství nepřijdou a postupně jich ubývalo. A pokračovalo by to tak dál, kdyby do toho nezačaly působit vnější zásahy ve změnách legislativy. Těch změn je v poslední době hodně a dost na nás dopadají. Mně vadí, že nás, podnikatele v pohostinství, legislativa spíše omezuje, než aby nás podporovala. Ztrácíme demokracii, kterou jsme si klíči vycinkali. Mně se v souvislosti s tím, co se v současné době kolem pohostinství děje, líbí jedna stará moudrost: Když hodíme žábu do hrnce s vodou, která se vaří, tak z něj instinktivně hned vyskočí a zachrání se. Když žábu hodíme do hrnce se studenou vodou, tak si v něm bude klidně plavat a vůbec si nevšimne, že jsme pod hrncem rozdělali oheň a vodu pomalu ohříváme až do bodu varu. Pak už žába nevyskočí, už je pozdě.
Najman: Za poslední dva roky toho na pohostinství dopadlo opravdu dost. Nejdřív to byly předpisy o alergenech, chodí k nám z úřadů mnohem více kontrol, do toho vyšel nový loterijní zákon a čeká nás zákaz kouření, který dopadne hlavně na zákazníky. Prý je v přípravě zákon o zákazu prodeje energetických nápojů zákazníkům mladším osmnácti roků.

Zavřete kvůli tomu své provozovny?
Šafránek: My je nechceme zavřít, to v úmyslu nemáme. Ale jednoznačnou odpověď vám nedám, protože nevíme, co kde ještě na pohostinství chystají a jaký tohle všechno bude mít vývoj. Třeba zákaz kouření beru jako strašný zásah do osobní svobody. Lidé by měli mít možnost výběru, jestli si zajdou do kuřácké, nebo nekuřácké restaurace.
Najman: Když nám u nás kvůli zákazu kouření zákazníci přestanou utrácet tolik, abychom mohli restaurace provozovat, tak je zavřít budeme muset.  

Co vám v pohostinství komplikuje práci víc – registrační pokladny, změna provozování hazardu nebo zákaz kouření?
Najman: S registrační pokladnou jsme se vyrovnali dobře, protože na ně jedeme už deset let a bez nich bychom tři restaurace provozovat nemohli. Problém s elektronickou registrací tržeb měli chvíli spíše na ministerstvu financí. S novým loterijním zákonem vchází v platnost několik omezení, která nám problém způsobí. Například oddělíme stavební úpravou hernu od restaurace. Každá bude mít svůj vchod i obsluhu. Kdybychom to neudělali, každý host, který vejde do restaurace s hernou, jako to máme třeba my, by se musel prokázat průkazem totožnosti a zaregistrovat se. 
Šafránek: Nás se změna provozování hazardu začne dotýkat až od začátku příštího roku, a jaký bude mít dopad zákon o kouření, to nemůžu nyní vědět. Netvrdím, že nás to zlikviduje, ale podle mého názoru skončí hodně hospod. Nedokážu si představit, že nám zákazníci budou vybíhat ven, aby si zakouřili. To je s každým pivem hned zkasírujeme, aby nám někteří s cigaretou v ruce neutekli bez placení? 

S registracemi hráčů a zákazem kouření mohou jít vaše zisky rapidně dolů. Každého z vás živí jiné podnikání, na pohostinství nejste existenčně závislí. Přesto, kam až jste ochotni s nižšími tržbami zajít, než se rozhodnete v pohostinství skončit?
Šafránek: Zaměstnáváme poměrně dost lidí a je nám líto připravit je o práci. Důležité pro mě bude, abych byl aspoň na nule a na provoz nedoplácel. 
Najman: Věřím, že přežijeme. 

Vyberete příští Tvář týdne?
Šafránek: Nikdo mě nenapadá.
Najman: Výběr necháme na vás.

Jan Murárik