Na jeho jméno si pacienti Oblastní nemocnice Kladno zvykají. Na post jejího ředitele nastoupil první březnový den a nepochází z Kladna. Ovšem někteří pacienti se s ním už v kladenské nemocnici setkali na operačním sále. Jezdil sem totiž vykonávat praktickou chirurgii. Teď ji má vyvést do černých, tedy ekonomicky i personálně, plusových čísel. Tváří týdne je MUDr. Petr Polouček (45). 

Bývalý náměstek ředitele Oblastní nemocnice Kladno MUDr. David Homer v rubrice Tvář týdne přeje novému řediteli pevné nervy. Jsou třeba?
Pro řízení zdravotnického zařízení jsou pevné nervy opravdu potřeba. Očekávání pacientů trvale rostou, požadavky zdravotníků na kvalitní pracovní podmínky a stále modernější a tím i nákladnější přístroje a léky také. Přitom pro uspokojení těchto logických potřeb máme jen velmi omezené množství zdrojů. V případě kladenské nemocnice je tento rozpor navíc umocněn tím, že se aktuálně nachází ve velmi složité ekonomické situaci, která vyžaduje nervy silné jako kotevní lana.

Řekl jste, že v těchto dnech trávíte prací pro nemocnici až osmnáct hodin denně. V jakém stavu je nemocnice zevnitř?
Všechny začátky v novém prostředí jsou složité.  Vlastně ještě před mým nástupem do funkce jsem byl nucen řešit problémy se zajištěním finančních prostředků a žádat zřizovatele o urychlenou finanční výpomoc. Dluhy kladenské nemocnice jsou opravdu extrémní a svým rozsahem mě opravdu zaskočily. Některé problémy už dlouho čekaly na nového ředitele. Mluvím o složitých výběrových řízeních, revizi generelu - rekonstrukci bloku C2 atd.  Tlak na změnu ze strany představenstva a zřizovatele je velký, stejně tak jako očekávání zevnitř nemocnice, kterou se chystám začít hlouběji poznávat v těchto dnech. S některými primáři jsem již hovořil a na jiná oddělení se teprve chystám. Největším problémem je však dlouhodobě kritická personální situace na onkologii, která již nyní pracuje ve výrazně omezeném režimu na samé hranici udržitelnosti provozu a od začátku dubna navíc odchází další lékařka na mateřskou dovolenou. Jednoznačnou prioritou je tudíž snaha o urychlené vyřešení personálního a tím i provozního problému na onkologii, kde namísto šesti lékařů budou v dubnu k dispozici pouze dva. Osobně jsem se shánění lékaře na onkologii velmi intenzivně věnoval již před nástupem do kladenské nemocnice. Zajistit lékaře na onkologii však nebude vůbec snadné. To, že omezení provozu onkologie představuje rovněž závažný ekonomický problém s ohledem na výpadek příjmů, je nasnadě. 

Jakou změnu v chodu nemocnice, v jejím současném stavu, pacienti poznají jako první?
Velmi bych si přál, aby pocítili jen samé příjemné změny. O konkrétních změnách a případném rozšíření spektra nabízených zdravotních služeb zatím hovořit nemůžu, jelikož detailně neznám možnosti jednotlivých oddělení. Dlouhodobě však budeme usilovat o pozitivní přístup k našim pacientům. Budeme i nadále provádět průzkumy spokojenosti pacientů i personálu, které pro nás musí být zpětnou vazbou a případně impulsem a inspirací pro další zlepšování našich služeb a pracovních podmínek.

S chybějícími financemi vám z velké části pomůže zřizovatel Středočeský kraj. S hledáním zdravotnického personálu si už musíte pomoct sám? Jde vůbec v této době do Kladna přilákat lidsky i profesně spolehlivého lékaře?
Zajištění kvalitního personálu pro nemocnici je v dnešní době snad to nejsložitější. Ze zkušenosti však mohu jednoznačně potvrdit, že hodně v tom mohou pomoci vedoucí pracovníci tím, že dlouhodobě budují pozitivní atmosféru na odděleních, umožní svým podřízeným kariérní růst apod. Práce s lidmi je sice velmi komplikovanou disciplínou, ale když ji dobře ovládáte, může se vám to opravdu vrátit. 

David Homer vám také posílá otázku, zdali se vám nestýská po chirurgii?
Po chirurgii se mi stýská. Koncem minulého roku jsem však byl nucen podstoupit operaci pravého ramene, tak jsem si musel dát s operováním na chvíli pauzu. Budu se ale snažit co nejrychleji se na sál vrátit a udržet si kontakt a praxi.

Kdybyste měl čas na své záliby, co všechno byste rád dělal?
Je toho hodně. Rád bych jel ještě s rodinou na hory. Rád bych se co nejdříve zase podíval na sál. Velmi se těším na návrat ke svým sportovním aktivitám, které jsem musel pro bolesti ramene přerušit, ať už je to plavání, jízda na kole, tenis nebo volejbal.

Co se vám vybaví, když se řekne Kladno?
Kladno jsme si oblíbili už dávno. S dětmi jsme často vyráželi na různé výlety, ale do Kladna na Sletiště jsme se vraceli. Když byly starší, chodili jsme plavat do akvaparku a postupem času jsme se přesunuli i do haly fandit místním volejbalistům, jelikož obě naše dcery hrají aktivně volejbal za Tatran Střešovice. Jedna nahrává jako Daan van Haarlem a druhá hraje obvykle na „účku“ jako Filip Křesťan. V televizi jsme sledovali i kladenské fantastické vítězství v poháru proti Karlovým Varům. Moc klukům gratulujeme. Je vidět, že jsou dobrý tým, a to je základ úspěchu, to platí na hřišti, ale i v nemocnici. 

Pošlete na závěr našeho rozhovoru někomu z Kladenska otázku jako příští Tváři týdne?
Než ji vyslovím, tak touto cestou přeji a držím palce kladenským volejbalistům, aby získali titul. A ptám se jejich opory Filipa Křesťana, jestli mohu věřit, že tak kvalitní tým i hru uvidím i příští sezonu, včetně jeho samotného? 

Jan Murárik