Dobrý večer, dnes je pátek 26.4.2024 svátek má Oto, zítra Jaroslav

Ludomír Landa: V Kladně budeme jezdit na CNG a elektřinu

Na linkách hromadné dopravy se začínají objevovat autobusy v novém polepu s logem Městská doprava Kladno. Na důvod změny i další chystané novinky jsme se zeptali Ludomíra Landy, ředitele ČSAD MHD Kladno Arriva.

O čem hovoří nové polepy?
O tom, že od prvního září začíná platit nová desetiletá smlouva mezi Kladnem a naší společností na zajišťování městské dopravy. Součástí podmínek je i přesně specifikovaný vzhled vozidel. Jde tedy o stávající autobusy městské dopravy, které postupně oblékáme do nového designu. O prázdninách se stávající vozový park rozšíří ještě o dva nové elektrobusy. Celá městská doprava v Kladně tak bude zajišťována ekologickými autobusy poháněnými motory na CNG nebo elektřinu.

Budou i jiné novinky? 
Smlouva stanovuje i řadu technických a kontrolních podmínek. Všechny autobusy budou nízkopodlažní s bezbariérovým přístupem a vyklápěcí plošinou pro ulehčení nástupu vozíčkářů a kočárků. Součástí vnitřního a vnějšího informačního systému je také aplikace usnadňující orientaci nevidomých cestujících. Na starší autobusy doplňujeme například osvětlení dveřního prostoru a poptávkový systém urychlující odbavení v zastávkách. Všude bude k dispozici wifi připojení.

A změna kontrolních podmínek? 
Smlouva specifikuje zejména požadavek na přesnost provozu a umožňuje zjištěná pochybení a nepravidelnosti velmi citelně sankcionovat. Na objednatele přechází i kontrola odbavování, tedy revizoři. Další z mnoha podmínek je zajištění poskytování informací a to jak v tištěné podobě, tak prostřednictvím elektronických medií. Vše v jednotném vizuálním stylu městské dopravy Kladno. Při další obnově vozového parku připravujeme už pouze nákup elektrobusů. První větší dodávku předpokládáme v roce 2023.

Počítáte i s proměnou vedení některých linek?
S aktualizací linkového vedení samozřejmě počítáme. Budeme reagovat na nově plánované výstavby a výrazně se do linkového vedení promítne zprovoznění modernizované železnice do Prahy. Budeme řešit návoz z městských čtvrtí k železničním stanicím.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

1563713444 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"1","type":"x","order":"1","pct":10,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"1","type":"x","order":"2","pct":10,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"3","type":"x","order":"3","pct":30,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"5","type":"x","order":"4","pct":50,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...