Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024 svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Bářiny "Liškoviny". Pár slov k výročí

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Pár slov k výročí

Letošní říjen se může pyšnit jedním důležitým jubileem. Jubileem, kterým si dva národy připomínají svou vzájemnou existenci, společnou historii a její důležité milníky. 

Do oslav stoletého výročí se zapojil každý kout naší republiky. Jen málokterá obec nepřipravila pro své občany slavnostní program, kterým by vzdala hold uplynulým rokům a všem, kteří se nějakým důvodem zasloužili a podíleli. Kdybych tu měla vyjmenovat vše, co se za uplynulé roky událo a vyjádřit obdiv všem těm silným osobnostem, které obětovaly vše, včetně sebe samotných, nestačil by mi na to rozhodně jeden krátký fejeton. A navíc věřím, na nic a nikoho nebude ve všech těch oslavách zapomenuto. 

Vynechme ale na chvíli Slováky a soustřeďme se pouze na náš národ. Na naše louky a lesy, naši typickou českou povahu, dobré pivo a všechno, kvůli čemu musíme náš národ milovat i trochu nenávidět. Zkrátka všechno, co dělá z Čechů opravdové Čechy. 

Všichni totiž víme, jak speciální my Češi jsme. Celý svět nás bezpečně pozná podle zcela osobitých povahových rysů, které na nás z velké části zanechalo právě uplynulých sto let. A jaké že to jsou? 

V první řadě bych zmínila ohromnou závistivost. Jsme národ, který si závidí naprosto všechno. Běda, jak si soused koupí nové auto. Otevřeně nás totiž tak donutí soutěžit. A často i naprosto zbytečně. Ostatně ale právě tuto vlastnost získal náš národ právě díky historii a době, kdy mohly jiné národy prakticky všechno a my nic. Díky tomu se na druhou stranu zrodila ta typická česká vynalézavost. To, že něco nejde, přeci neznamená, že to nejde nějak! 

S politickými režimy souvisí úzce i další česká specialita – neangažovanost. Pokud to jde, stojíme vždy raději trochu ve stínu, jen abychom někde nebyli příliš aktivní a pokud ano, pak se raději schováme ve větším davu. Přitom už to dávno není o strachu z něčeho vyššího, ale spíš jen ze sebe samotného. Z toho důvodu také upřednostňujeme raději všechno důvěrně známé, neradi si zvykáme na novinky, protože taková dovolená v italském Bibione, v jednom a tom samém apartmánu už páté prázdniny – tomu se přeci jen tak nic nevyrovná!

A ano, hádáte dobře, právě touhle větou jsem si připravila půdu pro jednu samostatnou kapitolu, kterou není nic jiného než smysl humor. Milujme náš národ za tu neuvěřitelnou dávku sarkasmu, ironie a černých vtipů. Umíme si totiž udělat legraci za každé situace a nebojíme se hledat smích dokonce i na takových místech, kde by ho jiné národy nehledaly. Právě smysl pro humor byl totiž dlouhé léta to, co nás drželo nad vodou. Něco, co nám nemohl nikdo vzít. 

A pokud nám k té dobré náladě dáte ještě pivo, víno, nebo becherovku a v televizi zapnete nějaký sportovní televizní přenos, projeví se i naše láska k alkoholu a všeobecná sportovní znalost. Moc to nikde nekřičme, ale po pár skleničkách či půllitrech jsme naprosto nepřekonatelní vědátoři. A především pak zkušení trenéři. Ještě že to ve světě zatím příliš neví, zvýšila by se poptávka po opravdových znalcích v sandálech a šusťákách. 

Jsme zkrátka, jací jsme. Historie nás zformovala do dnešní podoby. Každý mezník ovlivnil to, co z nás dělá NÁS. Oslavme tedy i to – naši pravou českou podstatu. Zapamatovatelnost. Jedinečnost. Osobitost. Oslavme sto let nás obyčejných lidí v jednom neobyčejném a silném státě.

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

757912751 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"1","type":"x","order":"1","pct":10,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"1","type":"x","order":"2","pct":10,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"3","type":"x","order":"3","pct":30,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"5","type":"x","order":"4","pct":50,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...