Příjemnou noc, dnes je středa 1.5.2024 svátek má Svátek práce, zítra Zikmund

Bářiny "Liškoviny". Žila byla pohádka

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Žila byla pohádka

Tak, a máme to za sebou. Celý ten náročný proces svátků, konec starého roku a začátek nového. A ačkoli se sama k uplynulým věcem nerada vracím, je tu přeci jedna, o které se nemohu nezmínit. Je totiž rok od roku aktuálnější…

Asi se všichni shodneme, že Vánoce bez Tří oříšků pro Popelku a Silvestr bez Mrazíka prostě neexistuje. Pohádky jsou totiž s obdobím, které právě skončilo, spojeny už od chvíle, kdy se v obývacích pokojích začaly objevovat mohutné televizní bedny a lidé místo vyprávění u svíčky začali probírat jednotlivé filmy a pořady a dělat si malé soukromé recenze toho, co zhlédli. 

Objevil se zcela nový typ kultury, zábavy, ale právě také tradice. Pohádky totiž bezesporu tradiční jsou. A obzvlášť některé – ty nesesaditelné z pomyslného trůnu sledovanosti, oblíbenosti a přitom absolutní obehranosti. Všichni totiž víme, kdo je Jurášek, jak vypadá Večernice, kdo se v Mrazíkovi promění v medvěda, jaké příjmení má Dorota, kterou požaduje peklo, do jakého kožíšku se ukryje princezna Lada a kdo na koho kuje pikle. Přesto se každý rok podíváme znovu a znovu, s radostí si opakujeme všechny ty dávno zažité fráze a nepřestáváme žasnout nad lehkostí, přirozeností a krásou něčeho, co vzniklo v dobách našeho mládí, či dokonce ještě „chození po houbách“.

A právě s takovou myšlenkou člověk sleduje všechny ty současné pohádky, které postrádají příběh, myšlenku, poučení a především uvěřitelnost. Jako kdybychom za ta léta s přibývajícími technologiemi ztratili i jakýsi cit pro skutečný pohádkový svět a snažili se ho vytvořit křečovitě a za každou cenu. Skutečnou přírodu nahrazujeme zeleným studiem, nadpřirozené postavy necháváme bezmyšlenkovitě ječet a ve snaze o to, splynout s dobou, jim dáváme do rukou moderní technologie. Princezny jsou emancipované feministky, princové zase chlapci bez špetky charismatu, a pokud už opravdu nic víc, pak se to snažíme dohnat alespoň zpěvem. 

Smysl pro humor, atmosféra, věrné mezilidské vztahy – to všechno zůstalo někde v dobách minulých. V dobách, kdy se točila skutečná zvířata ve skutečném lese, nebyly zapotřebí nejlepší kamery, ale prostě jen dobrý nápad a jednoduchost dovolila vyniknout příběhům, kterým dodnes absolutně věří malé děti, ale i my jako dospělí…

Škoda, že už to neumíme. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

2040099864 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"3","type":"x","order":"1","pct":20,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"1","type":"x","order":"2","pct":6.67,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"3","type":"x","order":"3","pct":20,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"8","type":"x","order":"4","pct":53.33,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...