Válka šampionů. Tak charakterizovala média střetnutí prvního kola baráže mezi Chomutovem a Kladnem, nebo-li mezi Vladimírem Růžičkou a Jaromírem Jágrem. Spokojenější na konci utkání byl chomutovský kouč. Piráti Chomutov - Rytíři Kladno 2:0 (0:0, 0:0, 2:0).

Více hokeje v úvodní třetině předvádělo Kladno, ale piráti, které v minulých dnech sužovala salmonela, obdivuhodně drželi s rytíři vysoké tempo. Hodně vidět byl i Jágr. K hráčům v poli se výborným výkonem přidali také oba brankáři. Peters zneškodnil třináct střel, Cikánek jedenáct. 

"Klobouk dolů před Jardou. Ve svých sedmačtyřiceti má puk na holi pořád přilepený," uznal po úvodním dějství Pavel Richter, expert mezi komentátory České televize. Tempo hry je srovnatelné s tempem play off první ligy," poznamenal na cestě do kabiny útočník Patrik Machač.

Po návratu na led hosté mohli litovat promarněných šancí, třeba Kružíka, který po své střele slyšel cinknout tyčku. K tomu Svedlund nezužitkoval Plekancovu nahrávku zpoza branky. Také Cikánek nezůstal ve druhé třetině bez práce. Zkušeně zlikvidoval příležitosti Růžičky i Janka. V poslední minutě domácí ujeli hostům v oslabení, ale Vantuch z dorážky poslal puk do gólmanova betonu. Cikánek i s touto kryl pět střel, Peters devět. "Domácí i hosté chtějí hrát a díky tomu vidíme vynikající hokej," usoudil v dějišti utkání Pavel Richter.

V poslední periodě nejprve Cikánek zneškodnil pokus Janka, pak se několik minut vařil led před Petersem. Zvláště v oslabení nevěděli domácí, kam dřív vyjet proti puku. Ovšem v momentě, kdy kladenskou přesilovku přežili, zapomněli rytíři před Cikánkem na volného Sklenáře, který měl dost času sklepnout Dudovu střelu do sítě. Peters poté přežil šance Jágra, Plekance či Říhy. Možná si chvíli připadal jako v době, kdy vychytal v NHL nulu proti Ovečkinovu Washingtonu Capitals.

V závěrečné desetiminutovce způsobil největší rozruch Jágrův zasunutý puk za Petersova záda. S ním skončil v síti i gólman. Sudí ale po zhlédnutí videa branku neuznal... Pirátům verdikt zavál vítr do plachet. Duda hned po něm všem ujel, nahrál do jízdy Růžičkovi a ten přesným zakončením rozhodl, že si první výhru v baráži připíše Chomutov. "Byli jsme svědky neskutečně bojovného utkání," dodal Richter, mistr světa z roku 1985.

V neděli pokračuje Kladno ve druhém kole před domácími fanoušky, kteří přijdou rytířům fandit proti Pardubicím (17.10, utkání opět přenáší Česká televize).

Branky a nahrávky: 48. Sklenář (Duda, Vantuch), 55.V. Růžička (Duda).

Piráti Chomutov: Peters (Stezka) – Jank, Flemming, L. Kovář, Knot, Štich, Blaha, Buchtela – Koblasa, V. Růžička(A), Duda –Sklenář, Huml (A), Klhůfek – Tomica (C), Vantuch, J. Stránský – Ma. Svoboda, Gut, Šťovíček. 

Rytíři Kladno: Cikánek (Brízgala) – Nash, Zajíc, Říha, Kehar, Lakos, Hořava – Jágr (A), Plekanec, Redlich – Melka, Vampola (A), J. Strnad (C) – Jelínek, Machač, Zikmund – Kružík, Kaut, Svedlund – Š. Bláha.

Diváků: 5250 - vyprodáno.

-red-