O čem si psaly Němcová a Světlá?

Středočeská vědecká knihovna v Kladně zve na přednášku spisovatelky Martiny Bittnerové "Dopisy přátelství". Akce se uskuteční 7. března od 17.30 hod. ve velké studovně, vstup zdarma.

Dvě velké osobnosti české literatury – Boženu Němcovou a Karolínu Světlou (vl. jménem Johanu Rottovou) – představí ve své přednášce současná spisovatelka Martina Bittnerová.  Výběrem z korespondence těchto dvou – na svoji dobu nekonvenčních – žen nám poodhalí příběh jejich přátelství, po jistou dobu velmi důvěrného. Její pohled se patrně bude velice lišit od výkladů pedagogů, tak jak jej pamatujeme ze školy. 

Martina Bittnerová (nar. 1975 v Novém Městě na Moravě) je autorkou povídek a popularizačních článků o významných českých osobnostech minulosti. Články o literární historii – převážně zaměřené na české osobnosti 19. století – publikovala v mnoha časopisech a e-zinech. První samostatnou knihou Spisovatelky a Erós debutovala v roce 2011. Následovaly Utajené životy slavných (2012) a soubor humorně ironických povídek o mezilidských vztazích Na nevěru se neumírá (2013), který zabodoval i v zahraničním žebříčku nejprodávanějších knih.

V současnosti žije na Slánsku a věnuje se literární tvorbě, publicistice, přednáškové činnosti a volnočasové pedagogice.

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí