Dobrodružná přednáška o cestě za čistou noční oblohou

Středočeská vědecká knihovna v Kladně zve na cestopisnou přednášku Petra Horálka Za černým Sluncem přes klokany aneb Všecko je tu dangerous. Akce se uskuteční 23. května od 17.30 hod. ve Velké studovně.

V únoru jsme avizovali přednášku cestovatele, dobrodruha, vystudovaného astrofyzika, ale především astrofotografa Petra Horálka. Přednáška nakonec neproběhla. Několik kilometrů před Kladnem skončilo jeho auto zaklíněné pod kamionem a místo setkání s milovníky hvězdné oblohy čekal astrofyzik na policisty, se kterými nehodu vyřeší.

Přednáškový "reparát" Petra Horálka, který vzal v roce 2014 všechny své životní úspory a opustil Evropu, se tedy uskuteční tuto středu. A o čem bude řeč? O tom, jak si na Novém Zélandu tvrdou prací v sadech vydělal na splnění svých snů – cestování za světlem neznečištěnou noční oblohou. Vydal se na dlouhou cestu po Cookových ostrovech, na Kanárských ostrovech a v Jižní Africe. Doputoval až  do srdce pouště Atacama do ESO (the European Southern Observatory) a Paranal Observatory.

Přednáška je tedy věnována jeho australské strastiplné pouti za přitažlivým nebeským úkazem – zatměním Slunce. Nebudou v ní chybět ani dramatické chvíle s krokodýly, hady a ošidnou oblačností. Ti, kdo cestu do země protinožců plánují, mohou ve středu ve Velké studovně načerpat mnoho praktických poznatků.

Vstupné: 50 Kč / čtenáři s platnou registrací 30 Kč

Akce se uskuteční za podpory Města Kladno.

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí