Od zítřka jsou řidiči na českých silnicích povinni jezdit na zimních pneumatikách, pokud hrozí námraza či sněžení, nebo povětrnostní podmínky jsou takové, že jejich použití vyžadují. O mýtech či omylech řidičů ohledně zimních pneumatik jsme si povídali s respektovaným odborníkem na Kladensku a majitelem pneuservisu Lukášem Jirouchem. 

Je dobré, když je stále teplé počasí, čekat s přezutím z letních na zimní co nejdéle?
Klidně přezujte v klidu bez stresu třeba na začátku října. Zimní pneumatiky nejvíc trpí řekněme při teplotě zhruba od dvaceti stupňů nad nulou výš. A také mechanici se vám budou věnovat víc, protože budou mít na vás mnohem víc času.

Jaké největší omyly či mýty v těchto dnech od řidičů slýcháte?
Hodně řidičů, kteří mají pneumatiky na discích, si myslí, že stačí někde na parkovišti přehodit kola a nic se neděje. Většina provozovatelů pneuservisů vám doporučí nechat si kola převážit dvakrát do roka, tedy při každé výměně. To samé platí například o geometrii kol. Nechat to, až se něco stane, je pozdě… K lékaři také chodíte na preventivní prohlídky. Tak je dopřejte i svým gumám, kolům či světlům. Dalším omylem je zvyk nebo požadavek měnit po půlroce levou pneumatiku za pravou, zadní za přední. Gumy by měly zůstat stále na svých stranách. A třetí mýtus, ten je nyní moderní, řidiči se ptají, jestli není lepší jezdit na celoročních pneumatikách. Není! Neušetříte, spíše vás provoz vyjde mnohem dráž, než když si pořídíte sadu letních a zimních. Ani jízdní komfort není lepší…

Zažíváte nyní největší nápor zákazníků?
Ano, už začal a opadne zhruba v polovině listopadu. 

Jan Murárik