Lukáš Jirouch a některé mýty kolem zimních pneumatik

Od zítřka jsou řidiči na českých silnicích povinni jezdit na zimních pneumatikách, pokud hrozí námraza či sněžení, nebo povětrnostní podmínky jsou takové, že jejich použití vyžadují. O mýtech či omylech řidičů ohledně zimních pneumatik jsme si povídali s respektovaným odborníkem na Kladensku a majitelem pneuservisu Lukášem Jirouchem. 

Je dobré, když je stále teplé počasí, čekat s přezutím z letních na zimní co nejdéle?
Klidně přezujte v klidu bez stresu třeba na začátku října. Zimní pneumatiky nejvíc trpí řekněme při teplotě zhruba od dvaceti stupňů nad nulou výš. A také mechanici se vám budou věnovat víc, protože budou mít na vás mnohem víc času.

Jaké největší omyly či mýty v těchto dnech od řidičů slýcháte?
Hodně řidičů, kteří mají pneumatiky na discích, si myslí, že stačí někde na parkovišti přehodit kola a nic se neděje. Většina provozovatelů pneuservisů vám doporučí nechat si kola převážit dvakrát do roka, tedy při každé výměně. To samé platí například o geometrii kol. Nechat to, až se něco stane, je pozdě… K lékaři také chodíte na preventivní prohlídky. Tak je dopřejte i svým gumám, kolům či světlům. Dalším omylem je zvyk nebo požadavek měnit po půlroce levou pneumatiku za pravou, zadní za přední. Gumy by měly zůstat stále na svých stranách. A třetí mýtus, ten je nyní moderní, řidiči se ptají, jestli není lepší jezdit na celoročních pneumatikách. Není! Neušetříte, spíše vás provoz vyjde mnohem dráž, než když si pořídíte sadu letních a zimních. Ani jízdní komfort není lepší…

Zažíváte nyní největší nápor zákazníků?
Ano, už začal a opadne zhruba v polovině listopadu. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí