Pohádkový vánoční strom splněných přání stojí od dnešního poledne na náměstí Starosty Pavla. Současně s jeho instalací do země město zveřejnilo program kladenských adventních víkendů.

Děti se opět svezou po centru města vánočním vláčkem, v Zahradě Kladenského zámku si zasoutěží o ceny a všichni si na trhu v sousedství tradičního kluziště pochutnají na vánočních cukrářských výrobcích, vaflích, hranolkách, langoších, haluškách, trdelníku, svařeném vínu i pečeném čaji.
Na kladenských adventních trzích nesmí chybět ani vánoční truhla, jejíž výtěžek, společně s výtěžkem z charitativního koncertu a jízdného z vláčku, dostanou dětské domovy z Kladenska. Přínos dobré věci má jako vždy Pohádkový vánoční strom splněných přání s obálkami skrývajícími touhy dětí. „Minulý rok jsme museli poprvé řešit, že třetinu dárků nikdo nepřinesl, byť žádná obálka na stromu nezůstala. Nemůžeme dovolit, aby část dětí pod stromečkem našla svůj vysněný dárek a část neměla nic. Prosím, neberte si obálku ze stromu, pokud opravdu neplánujete dárek zajistit,“ apeluje na návštěvníky slavnostního rozsvícení primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno) a dodává: „Vím, že je i mnoho lidí, kteří přes užší rodinný rozpočet vždy přání ukryté v obálce donesou. Moc si toho vážíme.“
Kulturní program město zakončí v pondělí 1. ledna Novoročním ohňostrojem (18.00 hod.) na náměstí Sítná. Mezi interprety chystaných adventních vystoupení na náměstí Starosty Pavla jsou v programu například Yvetta Blanarovičová, Jan Bendig, Raego, Petr Kotvald, Kamil Střihavka, Šárka Vaňková či Tereza Mašková. Zazní také písně z oblíbeného divadelního představení Jak umřít na rokenrol v podání herců z Městského divadla Kladno. Součástí Kladenských Vánoc je samozřejmě i průvod Mikuláše na koni, který na náměstí zavítá 5. prosince.
Již tradičně se před samotným rozsvícením bude konat charitativní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kdy na Kladno zavítá Štefan Margita. Nabízí se prozradit, jaká překvapení jsme si připravili nejen pro ty nejmenší, ale myslím, že bude mnohem hezčí si akci užít přímo na místě a nic neprozrazovat, doplnil primátor.
Kladenské Vánoce by nebyly kompletní bez možnosti bruslení. Tentokrát se nadšenci zimních sportovních radovánek mohou těšit na dvě ledové plochy. Kluziště na náměstí Starosty Pavla bude v den rozsvícení vánočního stromu v provozu od 18.00, dále každý den pro veřejnost od 13.00 do 20.00. Pokud by si rád někdo přišel zabruslit, ale nemá vlastní brusle, může si je vypůjčit za 50 korun přímo u kluziště. Druhá ledová plocha bude stát na Václavském náměstí v Kročehlavech.
Stánky na náměstí Starosty Pavla budou v provozu každý den od 11.00 do 20.00. Vánoční autovláček bude jezdit kromě Štědrého dne pro veřejnost od 16.00 do 20.00. Cena jízdného činí 20 korun a děti do pěti let mají jízdu zdarma. Dobrodružnou knížku s úkoly najdou menší i větší zájemci v informačním okénku na radnici či v Městském informačním centru na pěší třídě, kam si po splněný všech úkolů mohou dojít i pro drobný dárek.

Jan Murárik a Město Kladno

farapila
Usazení stromu se uskutečnilo krátce po zarovnání jeho paty 

faradira
Základna pro vánoční strom má hloubku 145 a šířku 80 centimetrů