Podzimní část fotbalové sezony je za námi. Ohlédněme se za ní v rozhovorech s vybranými trenéry i funkcionáři týmů kladenského okresu. Kouč třetiligových Velvar Zdeněk Hašek dovedl svůj tým k prvnímu místu ve skupině B ČFL a navíc po polovině soutěže patří Velvarům celkově 33. příčka mezi všemi kluby v Česku!

Logicky musíte být s dosaženým výsledkem spokojený. Potkalo vás na podzim krizové období?
První místo, osmifinále poháru, nejvíce vstřelených branek, kvalitní herní projev. Ano jsem velmi spokojen. Věřil jsem, že to zvládneme, ale takhle? To asi ne. Hlavně postupy v poháru, dvakrát po prodloužení na penalty s profesionálními kluby. Věděl jsem, že bude těžká série po postupu přes Vlašim, kdy jsme zajížděli v neděli do Záp, ve středu jsme hostili v poháru Pardubice a v sobotu mistrák s Ústím nad Labem, ale kluci to zvládli. Vlastně jediná prohra v sezóně byla právě v Zápech, kdy jsme obdrželi branku v 89 minutě...

Před sezonou jste mužstvo museli výrazně  doplnit a šli jste do rizika, že to v kabině zaskřípe...
Máte pravdu, deset hráčů je dost. Přišli vesměs mladíci. Brankáři Spilka (20 roků) a Slanina (22), obránci Jelínek (20), Škoda (20), Leitl (21), Halász (22), záložníci Trávníček (23), Břeh (19) a útočník Kim Junhyeong (19). Samostatnou „jednotkou“ je Žežulka (25), který jako střední obránce musel zaskakovat na hrotu útoku za zraněné Vopata a Jakaba. Největším přínosem byli jednoznačně Žula a Spilič, ostatní, ač jsou hodně mladí a získávají teprve ostruhy v ČFL, byli také velmi platní.

V čem je největší síla mužstva?
Těch faktorů je více, ale největší síla je v samotném kolektivu a jeho soudržnosti. Je za tím zodpovědnost hráčů k týmu, ke každému hráči, hernímu systému, který je vedle dovedností pro nás klíčový. Kluci jsou hladový po úspěchu. Respekt je také důležité slovo, které je potřeba vyslovit, a to jak mezi samotnými hráči a námi v realizačním týmu, ale také k soupeři. Osa týmu dozrála, jak fotbalově, tak lidsky.

Čeho si víc ceníte, osmifinále národního poháru nebo prvního místa po podzimu?
Možná vás překvapím, ale já si cením toho, že jsem mohl být součástí tohoto týmu. Všechno si sedlo tak, jak mělo. Uspět v poháru je vždy o konkrétním utkání, ale soutěž je dlouhodobá a musíte dokazovat týden co týden kvalitu, nesmíte mít delší krizi, a to dokážou jen kvalitní týmy v dané soutěži. Já si cením hlavně toho, že jsme získali respekt soupeřů kvalitní hrou.

Jan Murárik