"Přestup z SK? Jen do špičkového klubu, třeba do Dortmundu," usmívá se mladý kanonýr kladenského klubu, když slýchá, že je jeho přestup do jiného týmu po jaru hotovou záležitostí. A očekávání odchodu Radovana Kroutila (19) se nelze divit. Tenhle fotbalový štírek totiž minulé kolo v divizi sestřelil hattrickem Most a v prvních jarních kolech má na svém kontě čtyři góly. 

Za první mužstvo SK jste začal pravidelně nastupovat loni v červnu a za tři kola jste stihl nastřílet pět branek, z toho jeden hattrick. To jste dal za celý podzim současné sezony. Teď jste hattrick zopakoval. Jaro vám fotbalově víc svědčí?
Pravda je, že podzim jsem neměl dobrý. Sám jsem to cítil. Neměl jsem k fotbalu takový přístup, jaký jsem měl mít. Byl jsem z toho závěru loňského jara asi rozmlsaný, myslel jsem si, že góly přijdou na podzim samy. Naštěstí jsem si tohle uvědomil a v zimní přípravě jsem na sobě pořádně pracoval. Vidím, že se to vyplatilo. Chci se posunout dál, hraju o angažmá (usmívá se). 

Kam se z Kladna chystáte?
Přišla nabídka ze Slavie hrát juniorskou ligu, ale tam se mi hrát nechce. Nebyl by to podle mne herní posun směrem nahoru. Chci lepší angažmá. Uvidíme, jestli se nám povede postoupit. Zatím to vypadá dobře. A já jsem v SK spokojený, je tu dobrá parta a od starších spoluhráčů nabírám cenné zkušenosti. 

Případný přestup je ještě několik divizních kol vzdálený. V zimní přípravě vás spoluhráči pustili k přímému kopu, který jste parádně proměnil. To samé jste zopakoval minulé kolo v Mostě. Začnete se na tyhle standardní situace specializovat?
Trestňáky piluju na tréninku, věnoval jsem se jim i v dorostu a asi mi jdou, protože jsem k nim určený. Jsem za to rád. Ale třeba v Mostě jsem se k němu nehrnul, ale Mára Tóth s Vencou Kalinou mě k tomu zavolali, tak jsem to tam kopnul (směje se). Bylo dobře, že jsme šli rychle do vedení a netrápili jsme se, jako doma proti Štětí, kdy jsme nakonec ze hry gól nedali. Dobývat dlouho bránu nám moc nejde. 

Trenér vás na jaře v sestavě stáhl pod útočný hrot, který jste na podzim hrál. Jak je vidět, tak vám tenhle post sedí...
Zvykám si. Je pro mě lepší, když nestojím zády k bráně. Můžu jít čelem jeden na jednoho než se kolem obránce nejdřív k bráně otáčet. Docela nám to směrem dopředu s Márou Tóthem a Honzou Procházkou přes střed zálohy šlape. Musím to občas dát rychleji od nohy a tolik se s míčem nemazlit. Kluci i tohle občas vyčítají. 

Zítra nastoupíte doma proti Rakovníku (10.15). Tam nyní hrají silní vysocí hráči. Jak se vám proti takovým hraje?
Možná líp než proti menším subtilním bekům (směje se). Ti urostlejší nejsou tolik dynamičtí a líp se mně kolem nich chodí. 

Nečeká vás na konci jara s možným přestupem také maturita?
Ta mě čeká až za rok. Přestoupil jsem na "Kašpárnu" a studuji obor managament sportu. K maturitě mě čeká ještě dlouhá cesta a na téhle škole mi umožňují skloubit studium s fotbalem. 

Jan Murárik