Jeho soukromý i fotbalový život je úzce spjatý s Hostouní. Ovšem fotbalem se nejvíce proslavil v pražské Spartě, kam odešel z kladenského SK. V polovině sedmdesátých let v jejím dresu střílel ligové góly a nad hlavu zvedl Československý pohár. V současné době Honza Jiras (69) dobrovolně nevynechá jediný zápas hostouňského Sokola. Jeho pouť divizí komentuje pro Vaše Kladno.

Za porážkou Hostouně v Novém Boru stojí špatná hra celého týmu. Hráči prohospodařili velikou šanci na výhru, nebo aspoň reálný zisk jednoho či dvou bodů po remíze. Nakonec si hráči zápas 1:2 prohráli sami.

První gól dovolila Hostouň domácím vsítit jen proto, že se její hráči vykašlali na soupeře a ten lehce skóroval. Druhý gól po rohu mohl podle mého názoru náš brankář chytit. V úvodním poločase nehrála obrana Sokola dobře, bylo to nějaký rozházený. Směrem dopředu zůstával Trnka na hrotu sám, Čurdovi to moc nešlo a Marek nehrál taky nic moc.
V druhém poločase nelze Hostouni upřít snahu, ale pořád to fotbalově nebylo ono. Čerstvá krev Zeman s Roučkem hru oživili, Šilhan něco odskákal, ale nikam to stejně nevedlo. Jedna rána na branku body nepřinesla. Soupeř neměl na lavičce nikoho na střídání a kouskoval hru, aby vůbec vydržel do konce zápasu. My jsme měli být klidnější, míň se rozčilovat a víc se věnovat fotbalu, když jsme viděli, že oni už nemůžou. Za týden hrajeme s Kladnem a já budu spokojený s každým získaným bodem. Mezi Hostouní a SK je totiž ještě pořád rozdíl třídy. 

Honza Jiras