Požár, který dnes dopoledne zachvátil hromadu autovraků v kovošrotu na Kladně, zkrotili hasiči až v půl osmé večer. Zůstala po něm škoda zhruba deset milionů korun! 

Vzhledem k rychlosti šíření požáru a nebezpečí přeskočení plamenů na drticí linku a přilehlou halu, požádal velitel zásahu o posily s velkými cisternami. Krátce před druhou hodinou odpolední byl vyhlášen nejvyšší poplachový stupeń. K události se sjelo přes dvacet profesionálních a dobrovolných jednotek s třiceti cisternami, jedním automobilovým žebříkem, několika speciálními hasicími kontejnery, protiplynovým automobilem se zásobou dýchací techniky a lahví se stlačeným vzduchem. Na místě bylo přes sto dvacet hasičů. 
Na zdolání plamenů nasadili hasiči nejprve osm vodních proudů, které postupně doplňovali o další. Na některých úsecích byla použita i těžká pěna. Kvůli velké spotřebě vody bylo u jednoho z rybníků v nedalekém Buštěhradě zřízeno čerpací stanovitě. 
Chemici nikde nenaměřili zdraví škodlivé hodnoty. O situaci byl vyrozuměn primátor Kladna a místní rádio prostřednictvím vysílání informovalo občany o události s doporučením omezit větrání, a to i přesto, že žádné nebezpečí nehrozilo. Na doplňování pohonných hmot vyjel v rámci mezikrajské spolupráce velkoobjemový tankovací kontejner s naftou a benzínem z centrální plzeňské stanice Košutka.
Pro zasahující hasiče zajistil přítomný zástupce firmy občerstvení i pití. Štáb velitele zásahu nechal povolat na stanice Kladno, Slaný a Stochov několik příslušníků z mezisměnového volna pro případ nočního střídání, a také bylo zajištěno množství osvětlovacích balonů. Během hašení došlo ke zranění dvou dobrovolných hasičů. Jeden si pohmoždil koleno, druhý kolaboval z přehřátí organismu. Oba byli převezeni na vyšetření do kladenské nemocnice. Zraněný hasič byl propuštěn do domácího léčení, druhý se po ošetření vrátil na místo zásahu.
Vyšetřovatelé zatím nemohou na požářiště vstoupit. Na objasnění příčiny vzniku požáru budou tudíž pracovat i v následujících dnech. Přímé škody byly vyčísleny na deset milionů korun, uchráněné hodnoty byly předběžně odhadnuty na dvě stě milionů.

-red-
Foto: RB