Třítýdenní mise kladenských rybářů v Mongolsku je již minulostí. Celkově velice povedená výprava zanechala v asijské zemi mnoho stop, odkazů a vzpomínek, nejen na rybářské uskupení Mrtvá ryba, taky ryba, ale i na město Kladno v širších souvislostech.

Mimo povědomí místních obyvatel o kvalitách českých rybářů a mimo nespočtu propagačních předmětů týmu Mrtvá ryba, taky ryba v mongolských domácnostech výprava zanechala možná překvapivé odkazy i pro další návštěvníky této destinace. Tak namátkou, pokud bude některý Čech tábořit v kempu u řeky Čulut, poblíž turisticky známé destinace u sopky Khorgo, bude patrně překvapen českou slovní zásobou správce kempu. Po několika sklenkách místní vodky totiž nebyl problém tohoto Mongola naučit dvě základní česká slova. Krkolomné snahy a souboje s výslovností vyvrcholily ve zdárný výsledek. Pojmy "Kladno" a "Jágr" už nejsou domácímu nikterak cizí. Dalším zajímavým momentem byla situace při návštěvě jurty na horním toku řeky Ider, kde jsme kempovali bezmála týden. Řízeni místními pravidly dobrého chování jsme absolvovali zdvořilostní setkání s rodinou žijící ve stepi. Po pohoštění, rozpravě nad životem a procesu loučení spočinuly zraky našich domorodých přátel na igelitové tašce, která ležela u auta. Barevně výrazný symbol na ní je zřejmě zaujal a nešlo než jim ji věnovat. V daleké stepi na středovýchodě Mongolska se tak nyní patrně prohání pastevec na koni, kterého místo tradiční kožené kabely zdobí igelitová taška s logem Rytířů Kladno. Takových momentů bychom mohli z naší cesty vyjmenovat mnoho, hlavním důvodem naší cesty bylo však rybaření.

Uloven král mongolských vod

Idylické prostředí mongolské přírody doslova korespondovalo s populací ryb v tamních řekách. Pro rybáře, zvyklého na domácí poměry, bylo zarybnění řek až nepochopitelné. Množství denních úlovků dosahovalo řádu stovek nachytaných ryb. V podstatě to vypadalo jako na rybích sádkách. Ovšem s tím rozdílem, že se jednalo o v přírodě narozené ryby, navíc dorostlé do neskutečných rozměrů. Oproti návykům z domova byla pestrost druhů ryb značně omezená, v podstatě jen na dva hlavní zástupce, doplněné místy o lokálně se vyskytující druhy. Těmi dvěma nejvýraznějšími zástupci byli lipan a místní endemit pstruha. Jejich množství a velikosti však dosahují až neuvěřitelných měřítek. Nejčastější velikosti chytaným ryb byly u lipana 40 až 50 cm a u pstruha 50 až 60 centimetrů. To v kombinaci s proudnou vodou byl jednoznačně ten nejlepší rybářský zážitek. Vyjma těchto dvou nejčastějších rybích zástupců se podařilo chytit i další dva zajímavé druhy. Tím prvním byl mník jednovousý, treskovitá ryba, která brázdí teritoria sladkých i slaných vod. Druhým, dnes už i na místní poměry nevšedním úlovkem, byl sám král mongolských vod – tajmen. Bájná ryba, která je snem každého rybáře v Mongolsku. Dominantní obr na vrcholu potravního řetězce místních vod. Trofej, kterou jinde na světě nenajdete. To vše znamená tajmen. Celkově se naší výpravě povedlo ulovit tři tyto úžasné ryby.

Závěrem lze tak zhodnotit výpravu jako více než vydařenou. Cesta k tomuto výsledku nebyla snadná, ale stálo to za to! Celkem přes 3000 kilometrů přejezdů po stepních pláních. Cestování znamenalo překonávat ukrutné vzdálenosti po polních cestách plných děr a brodů. A nebylo to nic snadného. Neustálé poruchy automobilů způsobené charakterem cest, občas s nutností vyprostit vozidlo utopené v řece nebo bažině. Přejezdy vysokohorských perevalů, pohyb v prostředí s minimální vlhkostí vzduchu, rychlé střídání nadmořských výšek v řádu tisíců metrů, to vše byla mongolská výprava za rybami. A ta se podařila na výbornou. Pro rybářskou skupinu Mrtvá ryba, taky ryba je to cenná zkušenost a hlavně výborná reference. Jsme velice rádi, že jsme mohli vztyčit pomyslný prapor rybářů z Kladna i v takto exotické a extrémní lokalitě.

Mrtvá ryba, taky ryba

mongol2

mongol3

mongol4

mongol5

mongol6

mongolpuzi a kuba