Tady trávím volný čas, tady by to chtělo změnu, tady je to nepříjemné pro chodce… Tyto a další pocity z různých míst v sídlišti Kladno-Rozdělov mohou lidé až do září vyznačit do tzv. pocitové mapy. Ta pomůže při plánování dalšího rozvoje sídliště.

Mapování toho, jak lidé vnímají veřejný prostor sídliště, je součástí projektu Kladno 4 better living, který s finanční podporou Nadace Proměny Karla Komárka a ve spolupráci s městem realizuje spolek Halda. Zapojit se do něj mohou jak lidé, kteří v sídlišti přímo žijí, tak ti, kdo v něm tráví nějaký čas (třeba při vyzvedávání dětí ze školek a škol).

Přidat vlastní komentáře je možné jednoduše na webu (odkaz z www.kladno4.cz nebo link http://www.pocitovemapy.cz/kladno4-2017/), nebo prostřednictvím vlaječek do „offline“ verze, která je k dispozici ve vinotéce Pod Věžákem (Vítězná 2958). Mapa také provází všechny akce plánované v rámci projektu.

„Pocitové mapy jsou stále oblíbenějším způsobem, jak získat základní vhled do silných a slabých stránek veřejného prostoru ve městech,“ říká předseda spolku Halda Roman Hájek a pokračuje: „Právě to je jedním z cílů celého projektu Kladno 4 better living. Chceme nasbírat co nejvíce informací o tom, jak lidé sídliště vnímají, co se jim líbí, co vnímají jako problém, jak by ho chtěli oživit.“ 

Z těchto vstupů vznikne základní materiál, který by měl být podkladem pro další kroky – například architektonickou soutěž na řešení konkrétních míst či problémů sídliště. „Sami tu bydlíme, chceme proto, aby bylo okolní prostředí co nejlepší,“ doplňuje Hájek.

Cvičení v sídlišti i herní odpoledne

Vedle mapování prostoru v okolí věžových domů se Halda rovněž snaží sídliště oživit kulturními a společenskými akcemi. Zájemci si například mohou na jeden z plácků mezi věžovými domy přijít zacvičit – protahovací lekce jógy je na programu 8. června od 18.15 hod. za vložkou Vítězná čp. 2989 (tam, kde je COOP).

V neděli 11. června od 15 hodin se zase pod věžáky bude konat herní odpoledne pro děti i jejich rodiče. Vedle šifrovací hry pro děti a workshopu Není město jako město bude možné si vyzkoušet také slacklining nebo severskou hru kubb.

„Snažíme se ukázat, jak je možné veřejný prostor využívat, i proto zkoušíme různé typy akcí zaměřené na různé cílové skupiny. Poznáváme díky nim naše sousedy, vznikají tak nové a zajímavé vazby, což dělá život v sídlišti alespoň o něco méně anonymní,“ popisuje Roman Hájek.

- red -

Foto: Halda z. s.

cviceni v sidlisti

Protahovací jóga uprostřed sídliště