Pokud se právě nyní vracíte z dovolené, čerstvě jste se rozhodl(a) jezdit MHD, nebo vám stále není něco jasné ohledně integrace dopravy, možná vám pomohou následující informace.

1. Co při nástupu do autobusu v meziměstské dopravě hlásím řidiči?
Počet pásem, které požaduji, popř. druh slevy, nebo cenu jízdenky, popř. druh slevy, nebo kam jedu, popř. druh slevy.

2. Jsem držitelem Lítačky, nejedu mezi Kladnem a Prahou, ale chci jet jen po Kladně nebo v rámci kladenské MHD. Jedu zdarma? 
Zdarma nejedete, na Lítačku je nutné dokoupit kupón pro pásmo 3. Zdarma jezdí v MHD Kladno pouze vybrané skupiny cestujících viz tarif PID nebo MHD Kladno. Jednotlivé jízdné z Lítačky není možné platit,  jednotlivé jízdné je možné platit hotově u řidiče nebo z "kladenské" karty z elektronické peněženky, platí jízdné dle tarifu MHD Kladno

3. Koupil jsem si jízdenku na hodinu jízdy za 24 korun. Platí po označení pro jízdu mezi Kladnem a Prahou a dále v rámci 60 minut v těchto městech i v MHD? 
Jízdenka musí současně splnit časovou i pásmovou platnost, máte-li dobitou pražskou MHD, tj. pásma P, 0, pak pro jízdu mezi Kladno – Praha skutečně postačuje třípásmová jízdenka za 24 Kč 60 min., platí i v MHD Kladno. Nemáte-li dobita pásma P,0, pak potřebujete pro jízdu z centra Prahy do Kladna jízdenku pro sedm pásem za 54 Kč na 180 min. Jízdenka pak platí pro jízdy v MHD Praha, na linkách Kladno - Praha i v MHD Kladno. 

4. V autobusech jsou tři stroje na jízdné. Který je na co?
Na čtení čipových karet „kladenských“ a karty Lítačka (nebo platebních karet), pro tisk jízdenky a pro označení jízdenky zakoupené v automatu.

5. Nemám-li žádnou slevovou průkazku, kupón či kartu, mění se jízdné z kladenských obcí do Kladna či do Prahy, nebo mezi obcemi v rámci jízdy se společností ČSAD MHD Kladno?
U  linek, které přešly do systému PID, se výše jízdného mění částečně, jízdné se řídí tarifem PID. Výše jízdného závisí na počtu projetých pásem a době platnosti jízdenky (do kterého tarifního pásma patří daná zastávka/obec je uvedeno ve sloupci Tp u konkrétního jízdního řádu). U linek SID se jízdné a odbavování nemění.

6. Navázala společnost ČSAD MHD Kladno v rámci integrovaného jízdného spolupráci s dopravci na železnici mezi Kladnem a Prahou?
Jízdenka pro systém PID je uznávána u všech dopravců zařazených do systému PID včetně železnice, platí však určité výjimky v jízdném, více viz. tarif PID. Jízdenku za 54 Kč pro sedm pásem je možné použít mezi Kladnem a Prahou na spojích autobusových i vlakových.

7. Pokud si předplatné nerozšířím o čtvrtletní doplatek za kladenské pásmo a mám celoroční pražskou Lítačku, kde končí její platnost jízdného směrem z Prahy do Kladna a opačně? Musím to hlásit řidiči autobusu při nástupu?
Předplatné pro Prahu platí v pásmech  P,0, tzn. na lince Kladno – Praha při jízdě mezi zastávkami v pásmu B (příslušnost zastávky k danému pásmu je uvedena v jízdním řádu dané linky ve sloupci Tp; pozn. pásmo B je u předplatního jízného podmnožinou pásma 0). Řidiči je nutné oznámit, že máte již "tramvajenku", aby vám nezapočítal do ceny jízdného pásmo 0 (které máte již předplaceno v "tramvajence"). K zakoupenému předplatnému pro Prahu (tj. pro pásma P, 0) si pro jízdu mezi Kladnem a Prahou dokoupíte jednotlivou jízdenku pro další pásma tj. pro 1,2,3 za 24 Kč na 60 min.

- red -