Příjemnou noc, dnes je pátek 26.4.2024 svátek má Oto, zítra Jaroslav

Bářiny "Liškoviny". Poslední prázdniny

Každou sobotu se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

 

Poslední prázdniny

Konec června je vždy neodmyslitelně spjatý s koncem školního roku. S nadšenými prvňáčky, kteří pyšně ukazují rodičům první jedničky, s puberťáky, kterým se nechce s vysvědčením domů, a s profesory, co nejsou za hromadou pugétů a bonboniér skoro ani vidět. Škola končí, prázdniny mohou začít.

Vždycky jsem se na tohle období hrozně těšila. Na ten poslední týden školy, kdy se místo výuky jezdilo na výlety a do divadla, na konec povinností a strachů, jak moc dostanu za tu špatnou známku vynadáno. To vše se s koncem školního roku zkrátka rozpustilo, jako opalovací krém při prvním letním koupání. Jenže už v polovině prázdnin mi škola začala trochu chybět. Ne snad, že by se mi stýskalo po domácích úkolech, ale chyběli mi kamarádi, denní režim a vědomí, že je stále co dělat. Na střední škole se tohle všechno ještě znásobilo, jelikož jsem měla to štěstí a byla součástí třídy, která sice nepatřila ke studijní elitě, ale rozhodně dokázala držet pohromadě a vytvořila dlouhodobá přátelství.

Prázdniny na vysoké škole už ale nejsou takové. Nepředchází jim povinná docházka a rodičovské debaty o známkách, netrvají krátké a zároveň dlouhé dva měsíce a hlavně, hlavně jsou pro většinu lidí už stejně spíše pracovní. Jen opravdu málo lidí si tak na vysoké škole mohlo zopakovat tu bezstarostnou podobu nicnedělání. Každopádně jsou to pořád prázdniny, týdny bez přísunu vědomostí a učebnic a všeho, na co tak vehementně nadáváme a chceme, aby skončilo.

Jenže ono to opravdu jednoho dne skončí. A to všechno, co se zdálo být otravné, je najednou pryč. Na jednu stranu je to hrozná úleva, na tu druhou trochu smutné. A možná právě proto, že si člověk uvědomí, že má před sebou své vůbec poslední prázdniny.


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

1859943304 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"1","type":"x","order":"1","pct":10,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"1","type":"x","order":"2","pct":10,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"3","type":"x","order":"3","pct":30,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"5","type":"x","order":"4","pct":50,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...