Bářiny "Liškoviny". To zas bude v alejích...

Každou sobotu se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

 

To zas bude v alejích…

Je teplo a my zase začínáme žít. Hudební festivaly střídají festivaly jídla a kultury, kina se přemisťují pod hvězdnou oblohu, chlebíčky a jednohubky nahrazuje grilovaný hermelín a voňavé kuře. Zkrátka, kamkoli se člověk podívá, všude se něco děje.

A dnes tomu není jinak. Startuje totiž festival, ke kterému mám tak trochu osobní vztah. A to hned ze dvou prostých důvodů. Tím prvním je fakt, že se koná tak blízko mého domova, že kdybych se rozhodla ignorovat společnost Toi Toi, mohla bych s naprostým klidem docházet s následky pitného režimu na vlastní toaletu. Druhým důvodem je pak skutečnost, že jsem se právě na tomto pivním festivalu naučila pít pivo. Protože do té doby to byl pro mě jen hořký nesmysl, který pijí chlapi kdykoli dostanou nezvladatelnou žízeň a hlavně asi chuť. Když ale přijdete někam, kde pomalu nic jiného „neteče“ a když ano, pak je to limonáda pro děti, nemáte na vybranou a musíte se přizpůsobit. A tak jsem se tedy přizpůsobila. 

Ve spojitosti se všemi festivaly mě však vždycky nejvíce pobaví jejich program. Ta nenápadně stupňující se atraktivita hudebních hostů, která má lákat více a více lidí, nebo je minimálně donutit setrvat až do konce. Jenže problém je v tom, že vrchol festivalu zažívá polovina návštěvníků už odpoledne. Ten skutečný program každého festivalu je totiž ve skutečnosti asi takový:

13:00 hod. -  příchod největších nedočkavců a žíznivců, seniorů a matek s dětmi

15:00 hod. -  lehká opilost, fronty se následkem horka zvětšují, přichází druhá vlna nadšenců / senioři a matky s dětmi odcházejí, či to plánují za „hodinku“

17:00 hod. – úpal a pivo útočí, objevují se první odpadlíci, zvětšují se fronty na jídlo, protože alkohol dělá hlad. 

19:00 hod. – sociální vrchol a zároveň úpadek večera, deset lidí na centimetru čtverečním, nekontrolovatelně pohybující se lidé pod pódiem

21:00 hod. – fronty se zmenšují, povalujících osob v trávě přibývá, hudebního vrcholu se dožívají později příchozí, abstinenti a ti, na které vyzbyl poslední mastný langoš 

23:00 hod. – balení stánků, poslední odvozy kyvadlovou dopravou, probouzení odpadlíků a jejich diskutování o poslední pivo

Takže jestli se dnes odhodláte a půjdete si dát to „jedno malé“, vzpomeňte si, prosím, na tento skutečný program festivalu. A jen se chvíli kolem sebe dívejte. Možná se budete divit, kolik takových „vrcholů večera“ kolem sebe zažijete. Pokud tedy nebudete jedním takovým vrcholem vy samotní. 


Počasí Kladno

Předpověď počasí