Vyjádření primátora Kladna Milana Volfa k zimnímu stadionu

Koncem ledna jsme pozastavili veřejnou zakázku na výstavbu třetího patra kladenského zimního stadionu a z jeho probíhající rekonstrukce se i díky jménu Jaromíra Jágra stalo velké mediální téma.

Nyní jen žasneme, co nad ním padá z úst některých krajských či komunálních politiků. Zrekapitulujme celou věc, aby například redaktor Deníku Milan Holakovský v souvislosti se stadionem nenazýval situaci „průšvihem města“, čímž se dostává úplně mimo realitu…
Zimní stadion patří od roku 2000 městu Kladnu, které s péčí řádného hospodáře platí jeho provoz a veškeré náklady spojené s údržbou, opravami a energiemi (cca 20 milionů korun ročně). Stadion má v nájmu hokejový klub a městu platí roční nájem ve výši 1,2 milionu korun, přičemž od města dostává okolo 15 milionů korun, aby mohl provozovat svou sportovní činnost. Vstupné z utkání, jakožto i příjmy z pronájmu restaurace, bufetů či stánků jdou každoročně hokejovému klubu, a to z toho prostého důvodu, že nebýt hokeje, žádné občerstvení by tam nefungovalo. Je logické a chceme, aby hokej klub mohl získávat tyto navazující vlastní příjmy.
Je potřeba znovu zdůraznit, že na stadionu historicky působí dva mládežnické hokejové oddíly Rytíři a PZ Kladno, což není v jiných městech obvyklé. Navíc ledové plochy využívá oddíl krasobruslení a také další amatérské oddíly, veřejnost i školy. Celkem tak stadion využívá okolo 600 dětí z Kladna a širokého okolí.
Ve středních Čechách jsou dvě města s extraligovými oddíly – Kladno a Mladá Boleslav. Díky nejvyšší soutěži jsou spádovou oblastí pro talentované hráče z celého kraje. Vytváříme zde podmínky pro sport i vzdělání, umisťujeme hráče do škol a snažíme se o jejich všeobecný rozvoj v dospívání. A pokud se ukáže talent, dáváme mu šanci vyniknout se na nejvyšší úrovni. Proto mládežnický hokej je a vždycky byl přirozeně provázaný s extraligou dospělých a tyto dvě věci od sebe nelze oddělovat. Kladenský hokejový klub má statut Akademie českého hokeje a vychoval obrovský počet reprezentantů a hráčů světové kvality.
Vzhledem k tomu, že kladenský zimní stadion je nejstarším svého druhu v republice a statické posudky jej nadále neumožňovaly užívat kvůli střešní konstrukci, nebylo jiné východisko než bezodkladná zásadní rekonstrukce. A ta se dá udělat buď pořádně, aby stadion mohl sloužit další desítky let, anebo jen cestou nějakého zalátání nejnutnějších problémů. Rozhodli jsme zrekonstruovat zimák pořádně. A protože se jedná téměř o půlmiliardovou investici a význam kladenského hokeje a stadionu přesahuje nejen městský, ale i krajský rozměr, majitel hokejového klubu Jaromír Jágr byl iniciativní a správně oslovil Středočeský kraj a stát, vynaložil na to veškeré síly a pokusil se získat co nejvíce prostředků, aby pomohl městu s tak mimořádnou a obrovskou investicí.
Město disponuje dvoumiliardovým rozpočtem a pokud investuje stamiliony pouze do stadionu, musí přesouvat finance z jiných důležitých plánovaných projektů na rozvoj města.
K „podpoře“ kraje
Se stejným odůvodněním, jako uvádím výše, se chtěl Středočeský kraj iniciativně jednou třetinou podílet na rekonstrukci stadionu – pohnutkou ale si bylo bohužel jen to, vyfotit se před volbami s Jardou Jágrem při tiskové konferenci, kde jsem byl přítomen a už tam jsem realisticky odhadoval, že krajská podpora s sebou nese spousty otazníků, i když byla garantována ústy bývalé hejtmanky Pokorné Jermanové (ANO). Bohužel i ona se nyní snaží vzít svá slova zpět.
Úsměvně působí, pokud představitelé kraje dokola tvrdí, že neobdrželi od města Kladna „žádost“. Žádná nebyla potřeba k tomu, jít se fotit s Jardou Jágrem a slibovat peníze na stadion… Jenže po volbách se vedení kraje změnilo a s ním i jeho přístup. Samozřejmě, že jsme i s tímto novým vedením komunikovali, za přítomnosti kladenského zastupitele Ing. Radka Větrovce (ODS) konkrétně s radním a nynějším ministrem dopravy Mgr. Martinem Kupkou (ODS). Ten už ale hovořil o možné podpoře pouze v řádech jednotek milionů korun ze sportovní komise kraje, což je při rozsahu investiční akce za bezmála půl miliardy zcela nedostačující. Martin Kupka je mimochodem členem té samé strany jako bývalý primátor Kladna Ing. Dan Jiránek (ODS), který sám nebyl schopen se stadionem udělat nic, rozvoj sportu v našem městě nikdy nepodporoval, znovu jen využívá situace a v médiích se začínají objevovat jeho nesmyslná vyjádření.
Je evidentní, že Středočeský kraj na zimní stadion v Kladně přispět nechce. Pokud by chtěl, jsme připraveni vše doložit, zdokumentovat a žádostí můžeme sepsat třeba deset za hodinu. Nicméně žádný dotační titul nebyl vypsán, do rozpočtu kraj opravu stadion nedal. Jinými slovy: „Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.“
Paní hejtmance Mgr. Petře Peckové (STAN) jsme s Jaromírem Jágrem napsali dopis s pozváním k osobnímu setkání, na který jsme dosud nedostali oficiální odpověď. Bohužel jediné reakce jsme na něj zaznamenali opět z médií. Současné vedení kraje považuji za nejhorší, respektive jedno ze dvou nejhorších od roku 2000, kdy kraj začal fungovat. Snažilo se převést své budovy v Kladně (Labyrint a dvě ZUŠ) do majetku města, jen aby se zbavilo povinnosti starat se a platit za jejich údržbu. Také usiluje o to, aby středočeské obce zbytečně platily za příměstskou hromadnou dopravu, přestože ji ze zákona musí platit kraj. Proti tomuto nátlaku, který stojí na uměle vytvořených pravidlech soukromé právní kanceláře, bojují v první linii i za menší obce jediná dvě středočeská statutární města Kladno a Mladá Boleslav. A zmínit musím i snahu kraje, opět navzdory slibům konkrétně od Martina Kupky, přenechat veškeré náklady za opravu hlavního tahu areálem Poldi městskému rozpočtu. Nicméně jsme ochotni naslouchat, komunikovat a respektovat svébytná rozhodování kraje.
Komunikace s Národní sportovní agenturou
Mezi městem Kladnem a Národní sportovní agenturou (NSA) nyní probíhá pravidelná otevřená komunikace a podle mého názoru město už doložilo všechny klíčové podklady nezbytné ke splnění podmínek k získání dotačního titulu. Jejich vypracování bylo náročné a vyžádalo hodně práce odborných a právních poradců. Nyní čekáme na vyhodnocení a výsledek naší žádosti podané už v červenci předchozího roku.
Chtěl bych ujistit veřejnost, že město Kladno rekonstrukci stadionu dokončí včas a není závislé na penězích z kraje, nad kterými byly od počátku otazníky. Je ale možné, že kvůli nákladné rekonstrukci stadionu bude muset omezit jiné plánované investice. Usmívat se vedle Jaromíra Jágra do objektivů je jedna věc, ale pokud se na rozvoji sportu nebudou společně s městy podílet kraje a stát (jako je tomu například u světlých výjimek v Jihlavě a Brně), nemůžeme se divit, že stropem národního hokejového týmu na olympiádě je účast v osmifinále. A pokud toto hejtmani, krajští radní nebo ministři nechápou, doporučuji jim před kandidováním, aby si splnili vědomostní minimum. A jestliže se přes něj nedostanou, aby své funkce nevykonávali.

 

Mgr. Milan Volf, primátor Statutárního města Kladna


Počasí Kladno

Předpověď počasí