V kladenském divadle už Sherlock zapaluje svou lulku!

Na jevišti Městského divadla Kladno (MDK) se odehraje vražda. Předposlední premiérou letošní sezony je totiž zbrusu nový případ Sherlocka Holmese, který vznikl přímo pro kladenské divadlo.

Autor hry a režisér v jedné osobě Adam Doležal se nechal inspirovat dílem Arthura Conana Doyla a připravil novou divadelní komedii. Slavnostní premiéra Případu Sherlock se uskuteční 16. března v hlavním sále MDK.
Když se Sherlock Holmes v devatenácti rozhodoval, co bude v životě dělat, dráha soukromého detektiva nebyla vůbec jasná volba. Zajímal se o spoustu pozoruhodných věcí: Naučil se rozeznat čtyřicet druhů doutníků podle popelu, který po nich zůstane. Stal se specialistou na mouchy a jejich larvy, které rozkládají hnijící maso. Studoval chemii, anatomii, botaniku a hrál výtečně na housle. K čemu ale jsou takové znalosti kdesi na deštivé Baker street koncem 19. století? Vždyť Londýn je jen temná stoka a jeho obyvatele mnohem víc baví vyvolávat duchy, navštěvovat panoptika a věštit budoucnost z čajové sedliny, než hledat vědecká vysvětlení. Mistr dedukcí a člověk s nepřekonatelným pozorovacím talentem to ve viktoriánské Anglii nemá snadné a viktoriánská Anglie to zas nemá snadné s ním.
Autor a režisér Adam Doležal se tak po úspěchu inscenací Žena v černém a Sexmise vrací na velkou scénu MDK. „Vycházel jsem z toho, co mám na Sherlockovi rád a rozhodl se opřít o prostředí a jeho charakter. Brzy mi došlo, že seriózní detektivku psát nechci, a tak se do textu dostal humor a nadsázka. Bude to jakýsi fandovský prequel ke knihám,” dodává ke své nové inscenaci Adam Doležal. Hlavní role Sherlocka Holmese se v MDK ujal Tomáš V. Hron, jeho společníkem bude Jakub Hubert, v inscenaci se ale objeví většina souboru kladenské činohry.
Více informací o inscenaci: www.divadlokladno.cz

-red-
Foto: MDK


Počasí Kladno

Předpověď počasí